Великобритания и Европейският съюз се договориха днес да направят още едно допълнително усилие и да продължат преговорите за търговската сделка след Брекзит, предаде Ройтерс.

Нашият преговорен екип работи денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след близо година на преговори, въпреки факта, че крайните срокове постоянно не се спазваха, смятаме, че в този момент е отговорно да направим едно допълнително усилие ("да изминем една допълнителна миля"), обявиха британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление.

Във връзка с това сме упълномощили нашите преговарящи да продължат консултациите и да видим дали споразумение, дори на този късен етап, може да бъде постигнато.

Ако това се случи, споразумението ще предотврати новогодишен хаос за трансграничните търговци и ще внесе сигурност за бизнеса, след години на вълнения около Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания официално излезе от ЕС в края на януари, но остана член на вътрешния пазар на блока и на митническия му съюз до изтичането на преходния период в края на тази година.

Дотогава остават по-малко от три седмици, но ключови аспекти на бъдещите взаимоотношения между 27-те от общността и бившата членка Великобритания остават неразрешени, изтъква АП.