Прессекретарят на руския президент съобщи по телевизия "Россия 1", че по традиция държавният глава Владимир Путин ще посрещне Нова година с роднини и близки.

Песков каза, че не знае къде Путин ще посрещне новата 2021 г., но се надява, че по време на празниците президентът ще успее "да си поеме дъх", защото той никога не си почива пълноценно.

Руската агенция "Интерфакс" съобщи, като се позова на излъчения по "Россия 1" филм "Опасен вирус. Първата година", че по време на пандемията Путин живее и работи в резиденцията си в Ново Огарьово. Песков опроверга слуховете, че Путин ръководи страната от бункер.

По-рано в интернет се появи информация за Светлана Кривоногих, за която в мрежата се твърди, че е близка приятелка на Путин. Автори на журналистическо разследване съобщиха, че в началото на 21-и век Кривоногих е придобила няколко големи компании, включително банка "Россия". Освен това е собственичка на скикурорта "Игора" в Ленинградска област, както и на "Ленинград център" в Петербург.

Говорителят на Кремъл нарече тази информация "пълна глупост".

Песков разкри още, че Путин редовно си прави тест за Covid-19.

Интерфакс предаде, че през юни е станало известно, че в резиденцията на Путин е изграден специален тунел, в който всеки преминаващ бива дезинфекциран. Това става с използването на система, разработена от фирма в руския град Пенза.

В затвореното пространство се разпръсква дезинфекционен разтвор. Той попада върху всички открити участъци от тялото и по дрехите не преминаващия човек, като го обгръща с облак от фини водни частици.