Мистерия обгърна катастрофата на самолет в Афганистан. Все още няма достоверна информация за разбилия се самолет.

Съобщенията са категорични, че катастрофа има и тя е станала в район под контрола на талибаните. Но не е известно нито какъв е самолетът - на коя авиокомпания, дали е пътнически или някакъв друг, нито колко пътници е имало на борда, евентуално колко са жертвите и дали има оцелели. Афганистанските специални сили са се отправили към района.

Информацията за броя на жертвите варира от 15 до 83.

Частната агенция TOLOnews, която и ТАСС и Би Би Си ползват за източник твърди, че по кадри, до които се е добрала, направени в Газни, югозападно от столицата Кабул, показват маркировки в самолета, подобни на тези на американските Военновъздушни сили.

От кадрите може да прави извода, съобщава агенцията, че самолетът е "Бомбардие" (Bombardier Global Express), който се използва от американските военни.

Нито един служител не е потвърдил истинността на тази информация - както и каквато и да е информация за собствеността или вида на самолета.

За кадри (снимки и клипове) в социалните медии, показващи останките на това, което очевидно изглежда самолет "Бомбардие" на американските ВВС (E-11A BACN (Battlefield Airborne Communications Node), сериен 11-9358), съобщи и "Авиейшънист". Задната част и двигателите изглеждат почти непокътнати във видеото, с разпознаваеми знаци и лога. Останалата част от фюзелажа и пилотската кабина са изгорели след катастрофата.

Иранските държавни медии също публикуваха кадри, за които твърдяха, че са на самолета и спекулират, че може да е принадлежал на ВВС на САЩ, съобщи Би Би Си (BBC).

Висш служител по отбраната в Кабул обаче бе категоричен, че нито един самолет на силите на САЩ или НАТО не е катастрофирал.

В Туитър беше пуснато съобщение, според което талибаните официално съобщили, че самолетът се е разбил "днес по обед, в резултат на което загиват всички - пътници, екипаж и високопоставени служители на ЦРУ".

В изявлението не се казва изрично, че талибаните са свалили самолета.

Какво е известно и какво не

По-рано ТАСС съобщи, че пътнически самолет на Афганистанските авиолинии "Ариана" (Ariana Afghan Airlines) е катастрофирал в понеделник в провинция Газни. Както посочи представител на местните власти, самолетът се разбил в окръг Дих Як. В същото време самата авиокомпанията отрече неин самолет да е катастрофирал в Газни.

Самолетът е паднал в територия, контролирана от забранената в Русия организация на талибаните, отбелязва ТАСС.

Според TOLOnews възможно е до 83 души да са били на борда на самолета. Лайнерът, по предварителна информация, се е движел от град Херат към Кабул.

Очевидци пък съобщили, че местните жители извлекли тяло на пилот, който е "бил чужденец". На борда имало 15 души.

Разбилият се в понеделник в афганистанската провинция Газни самолет може да принадлежи на чуждестранна авиокомпания. Това отново съобщи ТАСС, като се позова на афганистанския телевизионен канал 1TVNews, който от своя страна цитира местните власти. Според губернатора на провинция Газни - Вахидула Калимзай - "самолетът не е принадлежал на нито една местна компания". "Очевидно говорим за чужд превозвач - самолетът напълно изгоря", категоричен е той.

Правителственият източник каза пред телевизионния канал още, че "катастрофиралият самолет е военен и очевидно е използван от коалиционните сили".

Първоначално местните представители заявиха, че става въпрос за пътнически самолет, принадлежащ на "Ариана".

Засилване на неизвестността

Авиокомпания "Ариана" обаче бе категорична, че има само два самолета във въздуха и че те са в безопасност.

Мирвайс Мирзеквал, главен изпълнителен директор на Ариана, каза пред Ройтерс: Катастрофиралият самолет "не принадлежи на "Ариана", защото двата полета на компанията днес от Херат до Кабул и Херат до Делхи, са в безопасност."

Губернаторът на провинцията Газни Вахидула Калемзай каза по-късно пред TOLOnews, че "няма точна информация за жертвите и името на авиокомпанията."

Агенцията по гражданско въздухоплаване на Афганистан също заяви, че няма катастрофирал цивилен самолет, а говорителят на талибаните Забихулах Муджахид заяви пред Би Би Си, че неговата организация все още не е намерила самолета.

Командирът на полицията в Газни Ахмед Халид Вордак заяви пред Би Би Си, че няма информация за жертвите и че не е ясно какво е причинило катастрофата на самолета. Той добави, че самолетът се е запалил.

Американската армия започна разследване

Американските военни започнаха разследване на съобщенията за самолетната катастрофа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от ТАСС. Представителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ Бат Риърдън заяви, че остава неясно на коя държава принадлежи падналият самолет.

От своя страна агенцията "Тасним" (Tasnim) не изключи вероятността самолетът да е бил свален от талибанските бойци.