Радикалната групировка "Ислямска държава" заяви днес във аудиоопослание, че желае да започне "нов етап" в своя джихад и той ще е насочен главно срещу Израел, предаде Франс прес.

В разпространено аудиообръщение говорителят на групировката Абу Хамза ал Кураши призова последователите на ИД, особено на египетския Синайски полуостров и в Сирия да съсредоточат атаките си срещу еврейската държава, допълни ДПА, цитирана от БТА.

"Войници на халифата навсякъде край вас са еврейските селища и пазари, превърнете ги в място, където да изпробвате вашите химически оръжия, ракети", призова Ал Кураши.

Говорителят призова също "мюсюлманите в Палестина и всички държави" да са част "от борбата срещу евреите и да осуетят плановете им, като например "тяхната сделка на века".

37-минутното аудиопослание, поместено в медията на ИД "Ал Фуркан" и разпространено чрез платформата "Телеграм", се появи непосредствено преди американският президент Доналд Тръмп да разкрие дългоочаквания мирен план за Близкия изток, често наричан "сделката на века" и предизвикващ полемика от години.

В посланието Ал Кураши осъжда "Хамас и всички онези, които само отправят критики и правят изобличаващи изказвания", визирайки палестински и регионални лидери.

Новият лидер на ИД Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши е "решен" да пристъпи към нов етап, който няма да е нищо друго освен битка срещу евреите и връщане на откраднатото от мюсюлманите", заяви говорителят.

"Очите на войниците на халифата, където и да се намират, остават обърнати към Ерусалим", посочи говорителят на ИД, точно в международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.

Египетският клон на ИД е активен в Северен Синай и многократно е поемал отговорност за атаки срещу силите за сигурност и християнското малцинство.

През 2014 г., след като завладя големи части от Ирак и Сирия, ИД обяви там свой халифат. Макар Ирак и сирийските кюрдски бойци да обявиха победа над джихадистката групировка, тя продължава да извършва нападения и в двете държави.