Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че неговата партия ще се присъедини към групата на Европейските консерватори и реформисти, в която членува и партията на италианския премиер Джорджа Мелони, след евроизборите, предаде АНСА.

Орбан посочи, че дясната му партия ФИДЕС ще напусне за целта парламентарната група на Европейската народна партия, добавя БТА.

Паневропейската група на Европейските консерватори и реформисти е оглавявана именно от Джорджа Мелони, която поддържа приятелски отношения с Орбан.

"Идеята беше да се присъединим дори по-рано, но на този етап решихме да го направим след изборите за ЕП през лятото", заяви Орбан пред италианските издания "Република" и "Стампа" след срещата на върха на евролидерите в Брюксел.

По време на тази среща Мелони изигра роля в убеждаване на Орбан да се откаже от ветото си върху решението за отпускане на 50 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна посочва АНСА.

Европейските консерватори и реформисти бяха основани през 2009 г. от лидера на британските тори Дейвид Камерън, когато Великобритания беше част от ЕС.

Групата включва сега испанската крайнодясна партия "Вокс", полската партия "Право и справедливост" и шведската крайна десница "Шведски демократи", припомня АНСА.