На срещата на върха в Брюксел на 1 февруари страните от ЕС ще потвърдят отново готовността си да предоставят "устойчива военна подкрепа на Украйна", съобщи Ройтерс.

Проекторешението от срещата на върха се казва, че лидерите на Европейския съюз ще потвърдят отново решимостта си да продължат да предоставят "навременна, предвидима и постоянна военна подкрепа" за Украйна, твърди агенцията.

"Европейският съвет също така потвърждава спешната необходимост от ускоряване на доставките на боеприпаси и ракети", се казва в проект на документа.

В същото време проектът оставя отворен въпроса дали лидерите на ЕС ще се ангажират да предоставят още 5 млрд. евро помощ за Украйна във фонда, наречен Европейски механизъм за мир. Идеята за отпускане на още 5 милиарда евро е включена в квадратни скоби в текста на проекта, като се посочва че тя все още се обсъжда, отбелязва агенцията.

Унгария се противопоставя на това, но миналата седмица въпросът е бил обсъден на среща на посланиците от ЕС, по време на която Будапеща е обявила, че няма да възпрепятства постигането на консенсус, твърдят събеседници на Блумбърг.

Основната тема на срещата на върха в Брюксел в четвъртък ще бъде опитът за постигане на споразумение по четиригодишния пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, който беше блокиран от Унгария на предишната среща на върха през декември.

Унгарският премиер Виктор Орбан потвърди, че е готов да смекчи позицията си по предложения от ЕС пакет от помощи за Украйна, който ще бъде финансиран от бюджета на блока, преди срещата на върха на 1 февруари.

Орбан заяви това в интервю за френското издание Le Point. "Унгария е готова да участва в решението на 27-те (държави-членки на ЕС), ако има гаранции, че всяка година ще решаваме дали да изпратим тези пари или не. И това годишно решение трябва да има същото правно основание, както днес: то трябва да бъде единодушно", каза той.

Орбан вече изрази такова "компромисно решение" по въпроса за финансовата и военната подкрепа на Европейския съюз за Киев, която Унгария критикува. Много европейски държави го намират за неприемливо.

Миналата седмица в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Брюксел е излязъл с план, чийто автор е служител на Съвета на ЕС и който предлага да се прекрати достъпът на Унгария до десетки милиарди евро по програми на ЕС, ако Будапеща не се съгласи да подкрепи финансовата помощ за Украйна за четири години наведнъж. В този случай Унгария ще бъде изправена пред икономически шок, се казва в документа.

В интервюто за Le Point Орбан заяви, че е сигурен, че написаното от британското издание е вярно. "Ако "Файненшъл таймс" публикува документ, в който подробно се описва сценарий за финансова блокада на Унгария и изнудване срещу нас, можем да сме сигурни, че той съществува", каза той.

Служител на ЕС заяви пред вестника, че изтеклият "план" е техническа бележка с информационен характер, която не отразява хода на преговорите.

Унгарският премиер твърди, че Брюксел го изнудва да одобри отпускането на 50 млрд. евро за Украйна, пише по същата тема "Политико". През уикенда стана ясно, че ЕС е подготвил план за оказване на натиск върху икономиката на Унгария, ако Орбан откаже. Политикът сравни този документ с "инструкция на изнудвач", която ще постави Унгария в условията на "финансова блокада". "Тогава Унгария е заплашена от Армагедон", каза Орбан и добави: "Познавам Брюксел, те са способни на това".

ЕС се готви за последна битка с Унгария, която блокира финансовата и военната помощ за Украйна. Моментът на истината ще настъпи на 1 февруари, когато лидерите на всички 27 държави от ЕС на извънредна среща на върха ще се опитат да привлекат на своя страна Виктор Орбан - основния съюзник на Владимир Путин в Европа, пише Би Би Си.

Унгария възпрепятства одобряването на многогодишния бюджет на ЕС, който включва финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро. Без тези пари шансовете на Киев да се противопостави успешно на агресията на Кремъл рязко ще намалеят, особено след като основният източник на военна помощ - САЩ - досега е пресъхнал поради вътрешнополитическите разправии в САЩ.

Ако Орбан не бъде убеден, според западната преса Унгария ще бъде изправена пред санкции на ЕС. Някои от предложените санкции са безпрецедентни за най-големия политически и икономически блок с население от над 450 млн. души.

През декември Унгария блокира помощта за Украйна, но не блокира началото на преговорите за присъединяване към ЕС между Украйна и Молдова. Орбан беше против, но излезе от залата по време на гласуването, което позволи до голяма степен символичното решение да бъде одобрено.

Преди това Европейската комисия деблокира 10 млрд. евро от замразените 30 млрд. евро за Унгария, което предизвика буря от възмущение в Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни тогава, че 10-те милиарда са били деблокирани, защото Унгария е одобрила правна реформа, която ѝ е позволила да се откаже от някои от обвиненията, че върховенството на закона е било компрометирано. Останалите 20 млрд. евро все още очакват напредък по отношение на правата на малцинствата, мигрантите и академичните свободи.

ЕС е решен да одобри помощта за Украйна на срещата на върха на 1 февруари въпреки възраженията на Орбан. За целта се обсъждат няколко други варианта в допълнение към пълното отрязване на Унгария от паричните кранчета на ЕС.

Един от тях е 50 млрд. евро да се изразходват не чрез бюджета, а чрез специален извънбюджетен фонд на ЕС, в който всички освен Унгария ще превеждат пари. Това обаче ще изисква решения на парламентите на 26 държави за разпределяне на средствата, което ще забави предоставянето на помощта с месеци, ако не и с години.

Вторият вариант е Унгария да бъде лишена от правото си на глас в ЕС. Това е основният коз, но той също изисква ратификация, този път единодушно, във всички останали 26 държави. Словашкият министър-председател Роберт Фицо, друг противник на помощта за Украйна и санкциите срещу Русия, вече се противопостави на него.

Търпението се изчерпва

Търпението на ЕС е към края си, казват дипломати от страните от блока, цитирани от "Файненшъл Таймс". "Настроението е все по-решително. Що за съюз сме, ако позволяваме подобно поведение", казва един от тях. "Залогът е голям. Това вече е изнудване", добави друг.

Унгария отхвърли твърденията и върна обвиненията. "Унгария няма да се поддаде на изнудване! Документът, изготвен от брюкселски бюрократи, само потвърждава това, което унгарските власти казват от дълго време: достъпът до фондовете на ЕС се използва от Брюксел за политическо изнудване", написа в интернет унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока X.

Очаква се, че както и през декември, битката с Орбан ще продължи до последния момент, а ако бъде намерено решение, то ще бъде в самия край на срещата на върха на ЕС на 1 февруари.