На фона на опасенията в Брюксел, че унгарският премиер Виктор Орбан може да се окаже начело на Европейския съвет през юли, след оттеглянето на Шарл Мишел, Будапеща призова за "спокойствие". 

"До всички, които се питат дали Виктор Орбан ще стане временен председател на Европейския съвет, ако Мишел стане евродепутат: да запазим стратегическото си спокойствие", призова в социалната платформа "Екс" говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вчера обяви, че ще участва като кандидат за евродепутат на европейските избори през юни тази година и че ако бъде избран, ще се оттегли от сегашния си пост. Това означава, че той няма да изпълни целия си мандат, който приключва през ноември.

Ако не бъде намерен заместник на Мишел през юни, европейските правила предвиждат функциите на председателя на Европейския съвет да бъдат временно изпълнявани от лидера на страната, която председателства Съвета на Европейския съюз. От 1 юли тази година председател на Съвета на Европейския съюз ще бъде Унгария, което означава, че функциите на председател на Европейския съюз биха били изпълнявани от унгарския премиер Виктор Орбан.

Той е известен с обтегнатите си отношения с Брюксел и е единственият лидер от ЕС, който запази близки отношения с Кремъл, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва АФП.

През изминалата година Орбан беше постоянен трън в очите на политиците на ЕС. По време на срещата на върха на лидерите на блока през декември той отказа да се съгласи с четиригодишен пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, считан за жизненоважен за оцеляването на страната през тази година в условията на руска инвазия.

През октомври той се срещна и с руския президент Владимир Путин - единственият лидер на ЕС, освен австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи това, откакто през 2022 г. започна пълномащабната инвазия.

Европейската комисия спира над 30 млрд. евро от фондовете на ЕС на Унгария поради опасения за върховенството на закона и правата на човека на фона на все по-антиевропейската реторика от страна на Будапеща.

През ноември комисията се съгласи да отпусне първоначално плащане от потенциалните 10,2 млрд. евро, за които Унгария вече може да претендира благодарение на някои предварителни реформи.

В същото време решението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да напусне поста предсрочно, за да се яви на изборите за евродепутати през юни, е подложено на критики от всички страни. Четете повече тук

През изминалата година Орбан беше постоянен трън в очите на политиците на ЕС

Снимка: Getty Images