Кампанията всъщност започна още през 2009 г. и се очаква да приключи през 2014 г., пише БТА.

Новите агенти ще работят в Главната дирекция за външна сигурност на Франция, където липсват инженери и специалисти по високите технологии.
Специалисти на Главната дирекция обикалят елитните висши училища и обясняват на студентите предимствата и недостатъците да работят като тайни агенти.

Само от началото на годината са организирани 24 такива срещи, 400 бъдещи висшисти са кандидатствали за работа в Главната дирекция. От тях 200 били допуснати до интервю, а от тях 80 били предварително одобрени.
30 ще минат през психологически тестове, устен изпит и проверки на способностите им за бързо и адекватно реагиране при изключителни ситуации.

Главната дирекция има сега 4700 служители, от които 70 процента са цивилни.
Съотношението на жените тайни агенти спрямо мъжете се е увеличило от 6 на 25 процента.

Главата дирекция смята да публикува и обяви за вакантни места в националната преса и в Държавния вестник, както и да подава данни за свободни работни места на Асоциацията по заетостта.
Така се слага край на досегашната практика за набиране на тайни агенти чрез  "негласна кампания".

Недостатъците на професията таен агент са заетост 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, живот в нелегалност и неочаквани командировки до най-различни и конфликтни зони на планетата, от Маракеш до Бангладеш.
Още преди да кандидатстват за работа в Главната дирекция хората трябва да са наясно, че "атентатите не се случват в началото на стандартната работна седмица, в понеделник в 10 часа сутринта, а по всяко време", казват служителите на Главната дирекция, които търсят нови кадри.

Тайните агенти получават по 3000 евро месечно "чисти" пари, ако ръководят топ секретен проект.
Новобранците в дирекцията преминават и през 500 стажа, за да придобият най-различни умения и познания, като например овладяване на техниките на преобразяване чрез изкусен грим или на тънкостите на боравене с шперцове.

При напускането на дирекцията служителите са задължавани да подписват документ, че никога няма да разкриват подробности за работата си.