Папа Франциск прочете Господнята молитва в православната Национална катедрала в Букурещ на латински език, като заяви, че "Отче наш" е синтез "на нашата същност (...) на братя, които се молят един до друг".

Снимка: АР/БТА

Франциск пристигна днес на тридневно посещение в Румъния. В Букурещ той беше посрещнат от президента Клаус Йоханис, разговаря с премиера Виорика Дънчила и се срещна с патриарх Даниел и членовете на Св. Синод на Румънската православна църква.

Папата каза в православния храм, че когато ние се молим за "хляба наш насъщен" ние всъщност молим за "хляба на паметта, за милостта да укрепим общите корени на нашата християнска идентичност".

Румънският патриарх Даниел в речта си благодари на папа Франциск за помощта, която предостави покойният папа Йоан Павел Втори за изграждането на храма. През 1999 и 2002 г. папа Йоан Павел Втори предостави на покойния румънски патриарх Теоктист финансова подкрепа за храма на стойност 200 хиляди долара.

По-рано Франциск проведе среща с румънския патриарх Даниел и с членовете на Св. Синод на Румънската православна църква, съобщи Аджерпрес.

Снимка: АР/БТА

Главата на римокатолическата църква целуна медальона на патриарх Даниел в знак на уважение.

Румънският патриарх Даниел посрещна папа Франциск

Снимка: АР/БТА

Франциск заяви, че папа Йоан Павел Втори, който бе в Румъния преди 20 години, и патриарх Теоктист "бяха радетели на Христовата вяра и в дейността си усещаха помощта на Иисус Христос". И подчерта, че и двамата покойни религиозни водачи са имали общ духовен опит, като са познали трудните години на комунистическия режим, когато Църквата беше маргинализирана и преследвана.

"В тази връзка нашите предшественици ни зоват и нас днес да защитаваме и да проповядваме вярата в Иисуса Христа и християнските ценности в една Европа, която беше секуларизирана, за да предадем на младото поколение вярата в милостивата любов на Христа към света и вярата във вечния живот на човешката личност. Още повече те ни зоват да изповядваме, да насърчаваме традиционното християнско семейство, съставено от мъж, жена, деца, в една Европа (...), която бързо остарява", каза румънският патриарх.

Патриарх Даниел каза още, че "проповядването на Христовото Евангелие днес означава да съберем в едно богослужението с човеколюбието, молитвата със социалното действие в помощ на бедните, болните и маргинализираните".

Снимка: АР/БТА

Папата отбеляза, че глобализацията е допринесла за изкореняване на ценностите на народите и призова хората да не капитулират пред "изкушението на културата на омразата и индивидуализма". Папата каза, че добър пример дават румънските православни общности, които си сътрудничат много добре с много католически диоцези в Западна Европа.

"Нека Светият дух ни обнови, Светият дух, който отхвърля еднообразието и обича да формира единството в неговото най-красиво и хармонично многообразие. Аз подновявам тук моята благодарност и ви уверявам в моята и на Католическата църква привързаност, приятелство и молитва", каза Франциск.

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>

След посещението в православната Национална катедрала папа Франциск се отправи към католическата катедрала "Св. Йосиф" с произведен в Румъния Папамобил. По пътя той беше приветстван от хиляди румънци, които развяваха знамена на Румъния и на Ватикана.

Снимка: АР/БТА

По-рано днес главата на римокатолическата църква се срещна с министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила, която изтъкна пред него нуждата от единство и солидарност на европейско равнище. Тя подчерта вниманието, което Румъния отдава на религиозната свобода и спомена международната конференция, организирана през юни от румънското правителство, посветена на екуменическия диалог и включена в календара на румънското председателство на Съвета на ЕС.

Вижте още снимки >>

Сред темите на разговора на Франциск и Дънчила е била и миграцията, на която ЕС и държавите-членки трябва да намерят най-адекватните отговори.

В словото си пред официалните лица в президентския дворец Котрочени след официалното си посрещане папа Франциск заяви, че за посрещането на проблемите на новия етап в човешката история трябва да бъде установено сътрудничество между политическите, икономическите, социалните и духовните сили. Папата призова да не се отказваме от "най-благородното призвание на държавата - да се грижи за общото благо на своя народ".

Папа Франциск е в Букурещ три седмици след като посети България и Северна Македония. Мотото на визитата е "Да вървим заедно!", тя е част от апостолическите пътувания, посветени на мисията му да търси диалог с различни религии и с православните християни. В Румъния католиците са под 5% от населението, доминиращо православно.

В събота папа Франциск ще пътува и извън Букурещ - посети и Яш, богородичното светилище Шумулео-Чук и ще има срещи с младежи и семейства. В Блаж, където ще бъде в неделя, на 2 юни в парка на Свободата папа Франциск ще отслужи Божествена литургия за беатификацията на седемте гръко-католически епископи мъченици, убити по време на комунистическия режим. Там Светият отец ще се срещне с представители на ромската общност. Той ще произнесе девет слова.