Папа Франциск получи днес от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка, които представляват всичките исторически и културни региони на Румъния, съобщава Аджерпрес.

Изписани яйца от Буковина, черга от Олтения, топка и фланелка с автограф на Георге Хаджи и весло на румънския състезаващ се треньор по кану Иван Пацякин са сред даровете за папата.

Президентската администрация посочи, че подаръците "представляват всички румънци". Сред тях има още подбрани вина, акациев мед, керамика, бродирани пояси, кърпа, преса за сирене.

Папа Франциск бе посрещнат с военни почести пред президентския дворец Котрочени, където бяха държавният глава Клаус Йоханис и съпругата му Кармен.

Посрещане на папата в Румъния

Снимка: АР/БТА

В делегацията по посрещане бяха включени и всички президентски и държавни съветници, а папата се ръкува с всеки един от тях, както и с представителите на Католическата църква в Румъния.

"Това е един хубав, един важен ден", заяви президентът преди церемонията по посрещане.

Папата бе приветстван и от групи ученици и студенти, и членове на детски хорове.

 

Млади момичета, облечени в румънски народни носии посрещат папата на летището

Снимка: АР/БТА

Главата на Римокатолическата църква поздрави Почетната гвардия на румънски език. На финала на церемонията по посрещане папата бе аплодиран от присъстващите, които скандираха "Да живее папата!".

Официална церемония по посрещане на папата в Румъния

Снимка: АР/БТА

По пътя между летището и президентството папа Франциск бе приветстван от хиляди хора, които очакваха официалния кортеж. За момент папата свали прозореца на колата - Дачия Логан, за да поздрави на свой ред румънците.

Папата в Румъния

Снимка: АР/БТА

След официалната церемония по посрещане папата ще има разговор "на четири очи" с президента Клаус Йоханис.

"Необходимо е да вървим заедно напред с убеждението, че следваме най-висшия призив, към който трябва да се стреми всяка държава: отговорността за общото благо на народа", каза папа Франциск пред препълнената зала в президентския дворец.

Освен с президента Клаус, той проведе срещи с премиера Виорика Дънчила, със Синода и с патриарх Даниел, на когото в знак на уважение целуна медальона.

Вижте снимки >>

Папата е на тридневното държавно, духовно и икуменическо посещение в Румъния, което включва посещение на Националната катедрала, в която все още текат довършителни работи, и Света литургия в католическата църква "Свети Йосиф" в Букурещ. Програмата не предвижда обща литургична служба.

В събота папата ще отиде в богородичното светилище Шумулеу Чук и ще посети катедралата "Света Мария Кралица" в североизточния град Яш.

В неделя апостолическата визита ще приключи със Света литургия и церемония по обявяване за блажени на седем гръко-католически епископи-мъченици в централния град Блаж, седалище на католическия диоцез в Румъния. Папата ще се срещне и с представители на ромската общност в града.