Папа Франциск пристига днес на посещение в Румъния по покана на президента на страната Клаус Йоханис. Визитата е под мотото "Да вървим заедно".

Визитата на папа Франциск ще продължи до 2 юни, като той последователно ще посети градовете Букурещ, Шулумеу Чук, Яш и Блаж, съобщи Аджерпрес. На 31 май главата на Римокатолическата църква ще бъде в Букурещ, в Шумулеу Чук и Яш ще бъде на 1 юни, а в Блаж - на 2 юни.

Светият отец ще бъде посрещнат днес с официална церемония в президентския дворец "Котрочени". Той ще има разговори на четири очи с президента Йоханис, който отправи поканата за посещението още през 2017 г. След това папа Франциск ще има срещи с представители на властите, на гражданското общество и дипломатическия корпус.

В Букурещ папата ще се срещне също с главата на Румънската православна църква патриарх Даниел и с членовете на Синода на Румънската православна църква. Тази среща ще бъде последвана от визита на папа Франциск в Националната катедрала. Програмата не предвижда обща литургична служба.

На 1 юни папата ще посети францискански манастир в град Шумулеу Чук, окръг Харгита, където се намира над 450-годишна статуя на Света Богородица, смятана за чудотворна, както и католическата катедрала "Света Дева Мария Кралица" в североизточния град Яш, известен с православните си църкви и манастири.

На 2 юни папата ще участва в церемония за обявяване за блажени на седем гръко-католически епископи-мъченици в централния град Блаж, седалище на католическия диоцез в Румъния, и ще се срещне с представители на ромската общност в града.