Политиката не е нещо запазено само за управляващите, защото всеки е отговорен за живота на града, заяви папа Франциск в първата си служба на новата година.

"Нека не мислим, че политиката е запазена само за управляващите. Всички отговаряме за живота на града, за общото благо и всеки трябва да даде приноса си в служба на мира", каза папата в отбелязвания днес Световен ден на мира, чиято тема за тази година Франциск определи като "Добрата политика е в служба на мира".

В проповедта си Франциск бърна внимание на майчинството, като заяви, че светът е късоглед, ако гледа към бъдещето без "майчин поглед", предадоха още световните агенции, цитирани от БТА.

"Такъв свят може и да увеличи печалбите си, но повече няма да гледа на другите като на деца. Той ще прави пари, но не за всеки. Всички ще живеем в една къща, но не като братя и сестри. Трябва да научим от майките, че героизмът се проявява в саможертвата, силата се проявява в състраданието, а мъдростта се проявява в кротостта", каза още папата.

Вчера беже съобщено, че говорителят на Ватикана Грег Бърк и неговата заместничка Палома Гарсиа Овехеро са се оттеглили внезапно от постовете си и Франциск е приел оставките им

В съобщението не се посочваха причини за напускането на американеца Бърк и испанката Овехеро. Преди две седмици обаче папата назначи близкия му италиански журналист Андреа Торниели за директор на всички комуникации в папската държава. Освен това той уволни дългогодишния главен редактор на ватиканския вестник "Осерваторе романо".

Бърк написа в Туитър, че той и Овехеро напускат, защото според тях "по времето на промени в комуникациите на Ватикана" е най-добре Светият отец да има пълната свобода да формира нов екип.

На мястото на Бърк временно е назначен италианският журналист Алесандро Джисоти, смятан за приближен на Торниели.

59-годишният Бърк, бивш репортер на "Фокс нюз" в Рим, започва работа във Ватикана през 2012 г. като съветник в Държавния секретариат (правителството), а през 2016 г. е вече говорител. Четиридесет и три годишната Овехеро, бивша репортерка от испанско радио, бе една от най-високопоставените жени във Ватикана.