Папа Франциск поиска прошка от името на Римокатолическата църква за историческите грешки от нейна страна, които са довели до разкол в християнството, предаде агенция Ройтерс. Главата на Римокатолическата църква е на тридневно посещение в Атина.

В опит да преодолее разкола през 2001 г. Йоан Павел Втори стана първият папа, посетил някога Гърция. Неговият призив тогава за прошка за историческите грешки, извършени от католици спрямо православни, помогна за размразяване на отношенията.

Двайсет години по-късно папа Франциск повтори искането за прошка.

"Чувствам нуждата да поискам отново прошка от Бог и от нашите братя и сестри за грешките, извършени от много католици", каза Франциск, който се срещна днес с главата на Гръцката православна църква - архиепископа на Атина и цяла Гърция Йеронимос Втори.

"Ние вярваме, че вие имате куража и искреността да проучите провалите и пропуските на вашите братя", каза Йеронимос Втори на папата. Между тези, които искат да бъдат наричани християнски братя, най-добрият език винаги ще бъде честността, допълни той.

Снимка: БТА

По-рано днес папа Франциск бе апострофиран от възрастен гръцки свещеник, когато пристигна за среща с главата на Гръцката православна църква, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Папа, ти си еретик", извика възрастният мъж с дълга бяла брада, който носеше расо и калимявка. Свещеникът бе отведен от полицията.

Свидетели казаха, че той е извикал тези думи на гръцки език достатъчно силно, за да ги чуе папата.

АП посочва, че този инцидент е доказателство за продължаващото недоверие между някои православни и католици.

Снимка: БТА

Католици и православни участват в диалог, насочен към евентуално обединение, от десетилетия и си сътрудничат в много социални инициативи, но двете страни все още са много далече една от друга от теологична гледна точка, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БТА

Главата на Римокатолическата църква пристигна днес в Гърция на тридневно посещение. Местната католическа общност се надява, че визитата ще спомогне за сближаване между Източната и Западната църква.

Християнството се разделя на католицизъм и православие през 1054 г. чрез акт, известен като Великата схизма, и в продължение на векове отношенията между Ватикана и православните църкви са трудни. 

Още снимки от посещението на папата в Гърция тук.