Папа Франциск предупреди, че Европа е раздирана от "националистически егоизъм" по въпроса на миграцията. Това той каза веднага след пристигането си в Гърция, предаде кореспондентът на БНР в Атина.

Според него действията на ЕС за преодоляване на мигрантската криза продължават да са некоординирани, а решенията - временни. Брюксел не е "двигател на солидарността", подчерта папата.

Той се срещна с президента и премиера на страната и призова за повече солидарност към бежанците.

"Без Атина и без Гърция Европа и светът не биха били това, което са. Те биха били по-малко мъдри и по-малко щастливи".

С тези думи на Св. Григорий Богослов започна обръщението на папа Франциск към президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в президентския дворец в Атина.

Снимка: БТА

Главата на католическата църква отбеляза със загриженост, че не само на европейския континент има "отстъпление от демокрацията".

За бежанската криза и пандемията папа Франциск разговаря с премиера Кириакос Мицотакис и подчерта:

"Искам да призова за една обща, световна визия по въпроса с миграцията. Да се обърне повече внимание на хората в нужда и пропорционално, в зависимост от възможностите на всяка страна, те да се приемат, защитават и интегрират. Защото са герои в една ужасяваща, съвременна одисея."

Съпричастност към съдбата на бежанците е посланието, което папа Франциск отправи още преди да пристигне в Атина. За да се запознае лично с проблемите на бежанците, духовният водач на Римокатолическата църква утре ще посети лагера на остров Лесбос.

С интерес се следи срещата с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, като се очаква разговорите да са в дух на задълбочаване на връзката между Ватикана и гръцката православна църква.

Във видеопослание понтифът напомни, че Средиземно море се е превърнало в "голямо гробище" поради многото жертви на мигранти. Това е второто посещение след 2016 година на гръцкия остров, превърнал се в синоним на бежанската криза.

В неделя след обяд в Двореца на музиката в Атина ще бъде отслужена божествена литургия с ограничен брой посетители поради строгите епидемични мерки.

Въпреки това католици от съседните балкански страни пристигнаха в гръцката столица, за да посрещнат духовния водач. Акредитирани са 200 журналисти.

Над 3500 полицаи охраняват Атина.

Полицията забрани митингите и други масови събирания на хора в редица райони на Атина. За днес в центъра на гръцката столица бяха планирани два протеста "срещу принудителната ваксинация".

Папата пристига в Гърция след визита в Кипър.