Главата на Римокатолическата църква отправи традиционното си обръщение "Урби ет орби" ("Към града и света") пред десетки хиляди хора, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Папа Франциск отправи молба към всички враждуващи страни да осигурят достъп на хуманитарна помощ до милионите пострадали от войната в Сирия, съобщиха световните медии, цитирани от БТА.

"Конфликтът в Сирия разби напоследък живота на премного хора, подбуждайки омраза и желание за мъст. Нека продължим молитвите си към Господа, за да избави от нови страдания обичния сирийски народ, а враждуващите страни да спрат всякакво насилие и да осигурят достъп за хуманитарната помощ", каза Светият отец от балкона на базиликата "Св. Петър".

Католическият първосвещеник се помоли и да се възцари мир в Централна Африка и Южен Судан.

"Дарувай мир на Централноафриканската република, често забравяна от човеците (. . .) Ти желаеш мир и за тази земя, разкъсвана от ширещо се насилие и мизерия, където мнозина са без подслон, без вода и храна, без минимално потребното за живот", каза папа Франциск.

Той призова за "насърчение на съгласието в Южен Судан, където днешното напрежение вече взе жертви и заплашва мирния съвместен живот в младата държава".

В речта си, папата спомена също "неспирните нападения" срещу мирни жители в Нигерия и съдбата на преместените лица в ДР Конго и в Африканския рог.

Папа Франциск опрости греховете на всички свои слушатели. За разлика от своите предшественици той не произнесе коледно поздравление на различни езици, посочва АФП.