Пакистанското разузнаване насочило ЦРУ към следата, която позволила да бъде открит и убит основателя на Ал Каида, Осама бин Ладен. Това заяви във Вашингтон пакистанският премиер Имран Хан, който се срещна с президента Донлад Тръмп. Изказването Хан направи в интервю за телевизия Фокс нюз, предадоха Франс прес и БТА.

"Именно ИСИ /главната разузнавателна служба на Пакистан/ предаде информацията, която позволи /на американците/ да локализират Осама бин Ладен", посочил премиерът.

"Ако попитате ЦРУ, /ще видите, че/ ИСИ предостави първоначалното му местоположение благодарение на телефонни данни, добавил Имран Хан.

Досега Пакистан отричаше да е предоставял и най-малката информация за историческия лидер на Ал Каида, преследван дълги години и убит на 2 май 2011 г. от американски спецчасти в къща в град Аботабад, на стотина км северно от пакистанската столица Исламабад, отбелязва агенцията. През последните 5 години от живота си той е живял именно там. 

Лидерът на Ал Кайда живееше в Афганистан преди началото на многонационалната операция срещу талибаните през 2001 г. Обитавал е голям комплекс в пакистанския гарнизонен град Аботабад, където е убит. Той е нямал контакт с външния свят, но в самия комплекс е бил много активен, разкриха след ликвидирането му американските служби. 

"Знаем, че той е записвал видео и аудиопослания. Знаем, че е бил в контакт с някои от висшите фигури в Ал Кайда", поясни тогавашният президентски съветник Джон Бренан.