Майката на Осама бин Ладен - Алиа Гханем, проговори за първи път за своя син и отношенията с него през годините. Тя реши да се покаже пред света от страниците на авторитетния британски в. "Гардиън". Скоро след като бе публикуван, материалът успя да измести в социалните мрежи тема с общоевропейско значение, като срещата между Тереза Мей и Еманюел Макрон по-късно днес.

Днес с Алиа Гханем в разкошен дом в град Джеда в Саудитска Арабия живеят братята на Осама - Ахмед и Хасан, и вторият й мъж Мохамед ал-Атас, започва историята "Гардиън". 17 години след атаката срещу Америка семейството остава влиятелна част от обществото в Саудитска Арабия. Не е без значение и неговото богатство, изградено на базата на цяла строителна империя, изградила много от сградите в страната.

"Животът ми бе много труден, защото Осама беше много далеч от мен. Той беше добро дете и много ме обичаше", твърди Гханем. Тя разказва, че именно вторият й мъж ал-Атас е отгледал Осама от тригодишна възраст и го определя като "много добър човек".

В продължение на години Алиа отказваше да говори за сина си - от времето, когато стана световно известен след атентатите от 11 септември до смъртта му в Пакистан девет години по-късно. Сега нейното интервю за "Гардиън" става възможно единствено поради съгласието на силния човек в Саудитска Арабия - принц Мохамед бин-Салман. В САЩ отдавна твърдят, че бин Ладен е имал държавна подкрепа, а семействата на жертвите от атентатите от 11 септември водят съдебни дела срещу управляващия кралството. Причината - 15 от 19-те извършители на атентатите идват именно от Саудитска Арабия.

Алия Гханем си спомня за Осама като за "срамежливо момче, силно привързано към учението". Според нея хората, които той е срещнал в университета, са промили мозъка му на 20 години и са го променили много. "Един от мъжете, които срещна там, бе Абдула Азам от организацията "Братя-мюсюлмани". Той стана духовен баща на Осама. Винаги съм му казвала да стои далеч от тези хора, но той не ме послуша и не ми призна това, защото ме обичаше много", продължава разказа си майката.

В началото на 80-те години на миналия век Осама бин Ладен отива в Афганистан, за да воюва срещу нахлулите там съветски войски. "В началото бяхме много горди с него. Дори правителството на Саудитска Арабия имаше друго отношение към него. Но после дойдоха муджахидините и Осама стана един от тях", включва се брат му Хасан. На въпрос дали е подозирала, че синът й ще стане джихадист, Алиа отговаря: "Никога не ми е минавало през ума. Когато разбрах за това, бях много разстроена, не исках да стане така".

Семейството твърди, че за последен път се е срещнало с Осама през 1999 година в Афганистан, в базата на Ал Кайда край Кандахар. "Беше много щастлив, че ни посреща. За нас даде курбан, имаше празник за всички хора, които бяха с него", спомня си Гханем. "Минаха 17 години от 11 септември, деня на атентатите, и майка ни не приема вината на Осама. Тя го обичаше много и затова отказва да го обвинява за стореното. Вместо това, обвинява хората около него. Тя никога не позна джихадистката страна на брат ми, винаги виждаше в него доброто момченце, което е живяло при нея", казва и другият брат Ахмед.

Той е категоричен, че когато са започнали да получават новините от атентатите в Ню Йорк през 2001 година, семейството от самото начало е било уверено, че това е дело на Осама. "Бях потресен, объркан. Това бе странно чувство. Знаехме, че в основата на това е брат ми и се срамувахме заради него - от старите до най-младите в семейството. Знаехме, че това ще има ужасни последици за нас", продължава разказа си Ахмед.

Осама бин Ладен успешно се кри близо 10 години. Открит бе от американските спецслужби в Пакистан и ликвидиран на 2 май 2011 година при една от най-секретните операции на армията на САЩ.