Саудитска Арабия обяви днес, че е лишила от гражданство сина на убития лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен - Хамза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съобщението за взетото през ноември миналата година с кралски указ решение бе публикувано днес в официалния вестник на Саудитска Арабия.

Американският държавен департамент заяви вчера, че предлага награда до 1 милион долара за информация за местоположението на Хамза бин Ладен, който според САЩ е ключов лидер на Ал Кайда.

Хамза, за който се предполага, че е около 30-годишен, е бил при баща си в Афганистан преди атаките на 11 септември 2001 г. и е прекарал известно време с него в Пакистан, след като предвожданата от САЩ инвазия на Афганистан принуди голяма част от ръководството на Ал Кайда да избяга в Пакистан, твърди институтът "Брукингс".

Хамза бин Ладен е представител на по-младото поколение в Ал Кайда, която си съперничи с "Ислямска държава" за последователи. Той призова за терористични нападения в столици на западни страни и заяви, че ще отмъсти за смъртта на баща си. Хамза заплаши също така, че Ал Кайда ще извърши нападения срещу намиращи се извън САЩ американци и прикани населяващите Саудитска Арабия племена да се обединят с йеменския клон на Ал Кайда за съвместни военни действия срещу саудитските власти.

Осама бин Ладен беше убит през 2011 г. в Пакистан от американските специални служби, припомня Ройтерс.