Името му - Робърт О'Нийл бе разкрито вчера от британския в. "Дейли мейл", а по-късно самият той потвърди пред в. "Вашингтон Пост", че е застрелял в главата Осама бин Ладен при операцията в пакистанския град Аботабад на 2 май 2011 г., съобщиха БТА и "Фокус".

38-годишният вече бивш войник от най-елитната специална част във Военноморските сили на САЩ посочи, че е решил да излезе от анонимност след масово изтичане на информация в интернет сайта на бившите „тюлени”.

По време на операцията в Аботабад, Робърт О’Нийл е бил на втора позиция в групата пехотинци, които са извършили щурм срещу стаята на Бин Ладен. Лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда” се е появил за кратко на вратата, но пехотинецът, който се е намирал най-отпред не е успял да го улучи.

Минах пред него, за да вляза в стаята, точно в рамката на вратата. Бин Ладен стоеше прав. Той беше сложил ръце на раменете на една жена и я държеше пред себе си”, разказва Роб О’Нийл.

Въпреки тъмнината, О’Нийл е разпознал лидера на „Ал Кайда” с помощта на очила за нощно виждане и е стрелял.

В ексклузивно интервю за онлайн изданието на "Дейли мейл" бащата на Робърт, Том О'Нийл, заяви: "Хората ни питат дали се притесняваме, че "Ислямска държава" ще дойде за нас, щом името на Роб стане публично известно. Аз им казвам, че ще нарисувам голяма мишена на входната ни врата и ще кажа "елате ни хванете".

Малко след това джихадисти са отправили смъртни заплахи срещу бившия тюлен, разкрива SITE, който извършва мониторинг върху използваните от екстремистите медии и интернет сайтове. В интернет са били разпространени снимки на О’Нийл, придружени от послания на арабски и английски език, които призовават „вълци единаци” да отмъстят за смъртта на лидера на „Ал Кайда”.

Американската телевизия "Фокс нюз" пък съобщи, че ще излъчи документално предаване със заглавието "Човекът, който уби Осама бин Ладен" на 11 и 12 ноември. В него ще вземе участие О'Нийл, който ще даде подробности за операцията по ликвидирането на терорист №1.