Най-младият африкански милиардер бе отвлечен днес сутринта от въоръжени мъже в икономическата столица на Танзания - Дар ес Салам, предаде АФП.

Мохамед Девджи (43 г.), който оглавява MeTL Group - холдинг, работещ в 10 страни в различни сектори - от селското стопанство до застраховане, транспорт, логистика и хранителна индустрия, бил похитен докато влиза във фитнес на хотел в града.

"Първоначалната информация сочи, че е бил отвлечен от бели, пътуващи в два автомобила", заяви регионалният губернатор Пол Маконда пред журналисти. Той добави, че "този вид инцидент е нов тук".

Шефът на полицията в Дар ес Салам Лазаро Момбаса също замеси чужденци в престъплението, като каза още, че те "стреляли във въздуха", преди да натикат Девджи в тяхна кола.

Той посочи, че заподозрените се издирват, като вече има извършени арести, но не даде повече подробности.

Мохамед Девджи е роден в Танзания на 8 май 1975 година и е учил в Джорджтаунския университет в САЩ. В периода 2005-2015 г. бе депутат.

През 2013 г. стана първият танзаниец, появил се на корица на "Форбс", а през 2015 г. бе "Личност на годината на Африка" на авторитетното американско списание. То оценява състоянието му на $1,5 млрд.

Девджи е също така основният акционер в танзанийския футболен клуб "Симба".