Законът фактически ще сложи край на юрисдикцията на Европейския съюз във Великобритания и ще преобразува всички европейски закони в британски, когато страната официално напусне ЕС.

Основните точки в този законопроект представя Асошиейтед прес, цитирана от БТА:

Какво ще се случи с приемането на този закон?

Законът, когато бъде приет, ще отмени британския Закон за Европейските общности от 1972 г., слагайки край на юрисдикцията на европейското законодателство във Великобритания в деня, в който тя напусне официално блока. За да се осигури плавен преход, законът ще преобразува всички европейски закони в британски закони.

Какво ще засегне това?

Над 12 000 европейски регламента са в сила във Великобритания сега. Законът ще обхваща както важни въпроси като имиграцията и края на юрисдикцията на Европейския съд, така и по-технически въпроси, които ще регулират британските банки, авиокомпаниите и химическите компании.

Защо е толкова спорен този законопроект?

Заради големия брой на законите и ограниченото време, британските депутати ще бъдат призовани да делегират власт на премиера Тереза Мей и на нейното правителство да внасят промени в някои от законите, без да има подробни дебати или гласуване в парламента.

Правителството каза, че ще използва някои от така наречените "правомощия на Хенри Осми" само за технически въпроси, но депутатите се страхуват, че може да се стигне до затягане на хватката около властта от страна на министрите.

Какво общо има Хенри Осми? По силата на закон от 1539 г. крал Хенри Осми имал правото да законодателства чрез прокламации. Законът е отменен веднага след смъртта му през 1547 г., но сходни правомощия са включени в законодателството на съвременна Великобритания.

Джереми Корбин, лидерът на британските лейбъристи, разкритикува неотдавна този подход в интервю за британската телевизия Ай Ти Ви, като каза, че според него властването на Хенри Осми не се е отличавало с насърчаване на демокрацията, а с диктаторски правомощия, целящи заобикаляне на силно ограничената по онова време парламентарна власт.