България е над ЕС - нова история или вето за Македония, пише скопският вестник "Вечер" на заглавната си страница.

Българският посланик Ангел Ангелов заяви вчера след работна закуска с външния министър Буяр Османи и германския посланик Анке Холщайн, че България не може да промени позицията си за старта на преговорите на Северна Македония с ЕС, защото вече има приета от парламента декларация и решение на правителството по този въпрос, допълва изданието, цитирано от БТА.

Посланикът охарактеризира натиска на някои страни членки на съюза като проблем на Брюксел, а не на София. Българският посланик не пожела да коментира дали България ще наложи вето на първата междуправителствена конференция на Северна Македония и ЕС, ако историците не успеят да постигнат съгласие по спорните въпроси, като отбеляза само, че работната закуска е била посветена на Берлинския процес, посочва вестникът.

Германия пък още веднъж потвърди подкрепата си за Северна Македония - германският посланик Анке Холщайн, която също участва в срещата, каза, че Берлин ще направи всичко възможно първата междуправителствена конференция на Скопие и Брюксел да се организира до края на годината, по време на германското председателство на ЕС, пише още "Вечер".

Договорът за приятелство на Северна Македония и България, подписан през 2017 г., представлява рамка за решаване на всички разногласия между двете страни, проблемите трябва да се решават, а не да се замитат под килима, заяви вчера Буяр Османи, предаде агенция МИА.

Срещата бе организирана като част от дейностите в рамките на съвместното председателство на България и Северна Македония на Берлинския процес.

Османи каза пред журналисти, че "замитането под килима" на проблемите не означава, че те престават да съществуват, а напротив - прави ги по-големи и по-трудни за решаване в бъдеще.

"Ние трябва открито и приятелски да си кажем мнението по спорните въпроси и да изслушаме и останем отворени за мнението на българите", подчерта министърът.

Той добави, че и двете страни осъзнават трудностите в този процес, но и неговата важност, както и факта, че стратегически приоритет и за двете е Северна Македония да се придвижи напред към Европейския съюз.

Османи изтъкна, че договорът не е едностранен акт, чиято функция престава в момента на подписването му, а "рамка за решаване на разногласията".

"Това означава, че дори по време на изпълнението му да имаме различни очаквания или различни гледища за динамиката на приложението, аз мисля, че можем да седнем и да разгледаме всеки въпрос в тази рамка", каза външният министър.

Османи посочи, че договорът не е сам по себе си решение за споровете, а предлага инструменти и възможности за провеждане на откровени разговори със съседите.

"Вярвам, че сме открили нова ера на сътрудничество и приятелство с България и че постепенно ще преодолеем разногласията от миналото и ще приложим европейското сътрудничество в двустранните си отношения", каза Османи.

Министърът подчерта, че съвместното председателство на Берлинския процес трябва да се използва за по-нататъшно задълбочаване на отношенията, като отбеляза, че България е сериозен поддръжник на европейската интеграция на региона.