Австрийските служби за сигурност, цитирани днес от медиите в страната, съобщиха, че е осуетен заговор за нападение на състоялия се вчера "Парад на дъгата", в който взеха участие 300 000 души. Арестувани са били трима заподозрени на 14, 17 и 20 години, австрийски граждани от босненски и чеченски произход, за чието нападение вероятно е бил набелязан гей парадът, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

Ръководителят на Главната дирекция за обществена сигурност Омар Хайджауи-Пирхнер каза, че не е съществувала опасност за участниците в парада, тъй като тримата заподозрени са били под наблюдение и арестувани преди началото на парада.

Правоохранителните органи са на мнение, че тримата са се радикализирали онлайн и са били симпатизанти на "Ислямска държава". При обиските в домовете им са намерени саби, брадви, газови пистолети, ножове.

С 98 украсени камиона и пъстроцветни групи по централния виенски булевард, опасващ центъра на града, премина шествието на 27-ия "Парад на дъгата" - кулминационната точка на "Виена прайд", предавано за първи път на живо по първа програма на обществената австрийска телевизия.

Шествието приключи на големия площад пред кметството, където на голяма сцена се състоя тържество с участието на австрийски изпълнители. Тази година мотото бе "Извисяваме се заедно".

В тържеството при откриване на парада взеха участие политици от различни австрийски партии, сред които бяха министърката на околната среда Леоноре Гевеслер, министърката на правосъдието Алма Садич, министърът на здравеопазването Йоханес Раух, ръководителката на партия НЕОС Беате Манъл-Райсингер, шефката на парламентарната група на Зелените Зиги Маурер, новоизбраният ръководител на Австрийската социалдемократическа партия Андреас Баблер и много други личности от политическия и обществения живот.