Две шествия блокират столицата в събота следобед - "София Прайд" и "Шествие на семейството". Въпреки дъжда, привърженици на двете каузи излязоха в тяхна подкрепа.

Началото на прайда бе дадено в Княжеската градина пред Паметника на съветската армия при засилени мерки за сигурност.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов проведе среща с представители на организационния комитет на "София Прайд" и пое ангажимент за осигуряване на необходимите охранителни мерки.

Снимка: БТА

Светият Синод пък излезе вчера със специално изявление по повод гей парада. В него се казва, че БПЦ категорично изразява своето неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад.

По традиция в столицата има и контрашествие в защита на традиционните семейни ценности. То започна в 14 ч. от пл. "Света Неделя". Граждани се събраха на шествието, настоявайки държавата да приеме решаването на демографския проблем в страната като основна своя политика и цел.

Събитието, организирано в социалните мрежи, е наречено от организаторите "Шествие за семейството", а сред основните му искания е в страната да бъде изготвена и приета държавна стратегия за демографията до 2050 г.

Снимка: Булфото

"Искаме всяка власт да се отнася с грижа към въпроса за демографските показатели на страната и да работи за тяхното подобряване", посочи за БТА един от участниците в демонстрацията.

Според хората, подкрепили инициативата, всяко правителство трябва да излъчва вицепремиер по демографските политики, за да може темата да стои високо в дневния ред на държавата и обществото.

Снимка: Булфото

Шествието е стриктно деполитизирано и не се допускат партийни знамена или агитация, посочват още организаторите.

Проявата засега протича мирно. Гражданите се събраха на площад "Света Неделя" в столицата, след коетосе отправят по пешеходната зона на бул. "Витоша", през бул. "Патриарх Евтимий" до църквата "Свети Седмочисленици", където предстои да се състои втората част от проявата - музикална програма.

Полицейското присъствие е засилено.

Шествието затрудни за кратко движението на градския транспорт в центъра на столицата.

Снимка: Булфото

Паралелно с проявата в София днес се състои и тазгодишното 16-о издание на "София прайд".

То започна също в 14.00 часа пред Паметника на съветската армия с неголям брой хора, навярно заради дъжда. Традиционното шествие в подкрепа на правата на ЛГБТИ-общността стартира с концерт пред паметника, след което участниците ще преминат по централните софийски улици.

В пространството на Княжеската градина се събират участници, облечени с цветовете на дъгата - символ на прайда, за да чуят концерта, който започва в 15.00 часа.

Снимка: БТА

За 19.00 часа е предвидено мирно шествие по софийските улици.

В района също има засилено полицейско присъствие.

Снимка: Булфото

На въпрос на БНР: "Как си обяснявате тази агресия срещу хора като вас?", участници в събитието посочиха: "Хората си мислят, че фактът, че си различен, автоматично те прави лош. Ние трябва да се борим за правата си, все пак".

Една от най-изявените граждански активистки Аделина Банакиева се оплака в социалните мрежи, че организаторите не допускат хора с кучета, но след кратък скандал тя и пудела й Йоко се присъединиха към събитието.

Още снимки от двете събития ВИЖТЕ ТУК>>

Концертът откри поп-фолк певицата Роксана, а програмата продължи с музикални изпълнения на Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, ALMA, Прея, Глория Петкова, Ния Петрова и IVA. В концерта ще се включи италиската поп звезда Освалдо Супино.

"Основното послание е да не вярват на дезинформация. "София Прайд" има за цел да постигне равноправие и конкретните ни искания тази година са въвеждане на квалифицирани състави за престъпленията от омраза, по хомофобски подбуди от НПК, признаване на правата от еднополовите семейства, както и да се спрат нападките над транс общността, да се създаде административна процедура за смяна на пола", уточни Лидия Драгоева от Фондация "Билитис", един от организаторите на събитието. 

 

Снимка: Булфото

"През 2022 година София Прайд дари 5000 лева за Киев Прайд. Тази година всички приходи от баровете по време на събитието ще бъдат дарени за реконструкцията и поддържането на RainbowHub - общностният център на ЛГБТИ+ общността в България. През 2021 година, по време на събитие на транс общността, кандидат за президент и негови последователи нападнаха Rainbow Hub. Този опустошителен акт остави общността без сигурно пространство в продължение на почти две години. С подкрепата на Организация на евреите в България "Шалом" - общностният център вече ще се помещава в ново пространство", написаха в прессъобщение от организаторита на прайда.

Снимка: Булфото

Към прайда се присъединиха и дипломати. "Честит Прайд, София! Нашият временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в България, Андриа Брулет-Родригез, беше щастлива да присъства на събитието на София Прайд днес. Посолството е горд спонсор на София Прайд и ние ще продължим да работим с нашите български партньори и приятели, за да отпразнуваме разнообразието и да насърчаваме приемствеността", написаха във фейсбука на американското посолство.

Сред 19 ч. традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИК+ общността потегли от Паметника на съветската армия по предварително уговорен маршрут.

Снимка: БТА

Имаше засилено полицейско присъствие.

Към 20.00 часа участниците в София Прайд минаваха по ул. "Г.С. Раковски". Докато преминаваше шествието, движението за автомобили и градски транспорт по маршрута му бе спряно. В него според БНР участват хиляди хора. Имаше и три камиона - платформи, на които бяха поставени мощни тонколони и диджеи пускаха музика.

След това то премина бул. "Княз Александър Дондуков", паметника "Васил Левски" и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и завърши пред паметника на съветската армия.

Организаторите на София Прайд предупредиха участниците, че след като шествието приключи, те трябва да си тръгнат на големи групи и да прикрият различните символи на прайда, "защото има опасност да станат обект на хора, които не вярват в това, в което вярват участниците в събитието".

В крайна сметка нямаше никакви проблеми при протичане на шествието.