Няма обаче признаци този ход да помага за отслабване на протестите срещу значителното американско военно присъствие на японския остров, предаде Асошиейтед прес.

Почти 10 000 акра, или половината от северния тренировъчен район на американските войски на острова, бяха върнати на Окинава в замяна на изграждането на авиационни площадки наблизо. Според жители споразумението само прехвърля бремето.

Американският посланик Карълайн Кенеди заяви на церемония по връщането на земята, че това е важно събитие за съюза между САЩ и Япония.

"Това връщане ще намали използваната от нас територия с около 20 процента и ще позволи на бъдещите поколения и посетителите на Окинава да се радват на тази чиста природна среда", каза тя в реч в Наго.

Губернаторът на Окинава Такеши Онага, който настоява за безусловно връщане на земята, бойкотира церемонията и се включи в протест срещу американското военно присъствие на острова, изтъквайки различията между японското правителство и местните власти.

Инцидент с американска авиационна техника край Окинава миналата седмица засили тревогата за сигурността и настроенията срещу военното присъствие на САЩ.

Връщането на земята беше договорено през 1996 г., но се забави заради протести срещу изграждането на авиационните площадки. Тази година японското правителство поднови строителството, след като беше избрано ново място. Площадките вече действат.

Протести и правна битка между японското правителство и местните власти задържат от две десетилетия планираното преместване на американската военна база "Футенма".

На Окинава са разположени над половината от 50-те хиляди американски военнослужещи в Япония съгласно двустранно споразумение по сигурността.

Много хора на острова отдавна се оплакват от шума, замърсяването и престъпността, свързани с военното присъствие на САЩ.