Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи публикува видео, в което дава кратко обяснение на същността на преговорната рамка за членство на страната в ЕС, като изтъкна, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България не може да бъде пречка по пътя към членството на страната в Eвропейския съюз.

Във видеото в профила му във Фейсбук Османи разяснява, че преговорната рамка е разделена на две части. Едната част е обща и за нея не се изготвя доклад от Европейската комисия, нито е необходимо гласуване на страните членки. Другата е специалната част на преговорната рамка с 35-те преговорни глави, по които трябва да бъдат изпълнени определени критерии и Европейската комисия подготвя доклад, а страните членки гласуват.

"Критериите се съдържат в трите пътни карти, които ще изготвим след скрининга и ще ги приеме Европейския съюз. Това са: пътна карта за върховенството на закона, пътна карта за публичната администрация и пътна карта за демократичните институции. В една от тези пътни карти, пътната карта за върховенството на закона, има план за действие за малцинствата", обяснява Османи, цитиран от БТА.

По думите му само този въпрос може да се каже, че е част от отношенията с България и е "критерий, за който ще има писмен доклад и гласуване, и евентуално може да бъде някаква пречка".

Османи отбелязва, че в нито един от тези критерии и пътни карти в специалната част на преговорната рамка няма препратка или връзка с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, нито препратка към въпроса за работата на Историческата комисия или член 12, с който се създава Междуправителствената комисия.

Османи уточнява, че този договор е в общата част на преговорната рамка, за която Европейската комисия не изготвя доклад, а страните членки не гласуват.

"Което не означава, че няма да изпълняваме Споразумението и прегледите по чл.12, защото те са подписани, поети са ангажименти, но по никакъв начин няма да има писмен доклад по тях, нито ще има гласуване, нито може бъде основа за нова пречка по пътя ни към ЕС", казва във видеото Османи.