Съветът за човешки права към ООН прие днес резолюция, призоваваща изпращането в Либия на разследваща мисия, която да документира издевателствата, извършвани там от 2016 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Проектът на резолюция беше внесен през март от група африкански държави в рамките на 43-а сесия на Съвета, но страните нямаха възможността да го дискутират заради пандемията от Ковид-19, която принуди ООН да преустанови сесията. Дебатите в Съвета бяха подновени миналата седмица и резолюцията беше най-накрая приета без гласуване.

Текстът осъжда твърдо всички прояви на насилие, извършени в Либия. В документа се изразява безпокойство от информациите за мъчения и за други издевателства в либийските затвори и се призовава върховния комисар за човешките права към ООН Мишел Бачелет незабавно да създаде и прати в Либия разследваща мисия. Експертите от мисията ще бъдат натоварени в продължение на година да документират твърденията за нарушения на международното право и човешките права, на международното хуманитарно право и на произтичащите от него права, извършени от всички страни в либийския конфликт от 2016 г. насам.

Същевременно днес Италия, Германия, Франция и САЩ призоваха за прекратяване на огъня и деескалация на напрежението в Либия, след предупреждението на Египет, че може да се намеси военно там, ако подкрепяните от Турция сили атакуват стратегическия град Сирт, предаде Асошиейтед прес.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо и неговият германски колега Хайко Маас казаха след среща в Берлин, че прекратяването на огъня в Либия е спешно необходимо предвид египетската заплаха. Ди Майо призова и за бързо номиниране на нов пратеник на ООН за Либия и за силно прилагане на оръжейното ембарго на ООН спрямо тази страна.

"Ако спрем доставките на оръжия, или силно ги редуцираме, ние ще можем да намалим агресивността на страните в либийския конфликт", каза Ди Майо.

Той добави, че Италия е готова да допринесе още повече към военноморска и военновъздушна мисия за прилагане на оръжейното ембарго. А германският министър каза пък, че египетските заплахи показват, че конфликтът в Либия може да ескалира още повече.

Френският президент Еманюел Макрон пък разкритикува "опасната игра" на Турция в Либия, която върви срещу всичко, което е било договорено за африканската страна по време на международните разговори в Германия по-рано тази година, предадоха световните агенции. Според Макрон това представлява директна заплаха за региона и за Европа.

"Смятам днес, че Турция играе в Либия една опасна игра и върви срещу всички ангажименти, поети по време на конференцията за Либия в Берлин", заяви Макрон след разговор с президента на Тунис Каис Сайед, състоял се в Елисейския дворец.

Макрон каза също така, че е говори за либийската криза по телефона и с американския президент Доналд Тръмп. Двамата са се съгласили, че е нужно да се прекрати незабавно огъня в Либия.

Същевременно американският генерал Стивън Таунсънд, ръководител на Африканското командване, и американският посланик Ричард Норланд се срещнаха с премиера на базираното в Триполи либийско правителство Файез Сарадж. Двамата американски военни подчертаха нуждата от спиране на военните действия и завръщане към преговорите под егидата на ООН.

Междувременно военният съветник на иранския аятолах Али Хаменей - Хосейн Дехкан, каза, че Иран признава либийското правителство на националното съгласие на Сарадж и не се меси във вътрешните дела на Либия, предаде ТАСС.

Той опроверга твърденията, че Иран подкрепя Халифа Хафтар, чиито сили са в конфликт със силите, лоялни на Сарадж. Позицията на Техеран по либийския въпрос се свежда до това, че е необходимо да се прекрати външната намеса в либийския конфликт и да се позволи на либийците сами да определят съдбата си, допълни Дехкан.