Турция реагира днес остро на френските критики към нейната роля в Либия, като каза, че те отразяват "мрачната и необяснима" политика на Франция към Либия и обвини съюзника си в НАТО, че изостря кризата с подкрепата си за силите на Халифа Хафтар, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Франция заяви вчера, че иска в НАТО да бъде обсъдена засилващата се "агресивна" роля на Турция в Либия. Париж обвини Анкара, която подкрепя международно признатото правителство Триполи, че нарушава оръжейното ембарго на ООН и подкопава усилията за уреждане на конфликта.

"Подкрепата, която Франция е оказвала на пучиста и пирата Хафтар, който иска да наложи авторитарен режим чрез сваляне на законното правителство и открито обявява, че не желае политическо решение, е изострила кризата в Либия", заяви турското външно министерство.

"Неприемливо е съюзник от НАТО да се държи по този начин" и всъщност безпокойство трябва да будят "мрачните връзки на Франция", заяви турското външно министерство.

Кой кого подкрепя в конфликта

Турция подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж в борбата му срещу Либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар, която се подкрепя от Русия, ОАЕ и Египет. Смята се, че Анкара желае да установи постоянно военно присъствие в Либия.

Франция твърди, че не помага на Хафтар, но в миналото му е оказвала помощ в борбата с въоръжени ислямисти. Освен това Париж се въздържа от критики към държавите, които открито го подкрепят, но нееднократно е критикувал поведението на Анкара, отбелязва Ройтерс.

В интервю за вестник "Кроа" френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан отново заяви, че Париж не взима ничия страна в либийския конфликт, но каза, че Турция застрашава европейската сигурност, като изпраща в Либия сирийски бойци.

Меркел и Ердоган: за Либия и сондажите

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел обсъди конфликта в Либия и ситуацията в Източното Средиземноморие във видеоконферентен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Няма подробности за разговора, съобщенията от двете страни са много пестеливи. освен

В съобщение на канцлерството се казва, че Меркел и Ердоган са постигнали съгласие, че процесът за мир в Либия под егидата на ООН трябва да бъде подкрепен. В съобщение на дирекцията по комуникации към турското президентство се посочва, че Ердоган и Меркел са обсъдили регионални въпроси и на първо място въпросите за Източното Средиземноморие и Либия, борбата с новия коронавирус, стъпки, които могат да бъдат предприети в периода след пандемията, и двустранните отношения.

Известно е, че остро недоволство в ЕС предизвикаха и сондажите, които извършват турски кораби в източната част на Средиземно море.

ЕС ще засилва контрола за спазване на оръжейното ембарго

Има нужда от допълнителни сили за операцията на ЕС "Ирини" в Средиземно море, с която се следи спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН на Либия. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след вчерашната видеоконференция на европейските министри на отбраната.

Той уточни, че засега операцията се извършва с помощта на два кораба и три самолета, а това не е достатъчно. По неговите думи европейските военни могат да се намесят, само когато съмнителен кораб не отговори на искане за свързване. Когато от такъв кораб бъдат получени данни (за товара и посоката на движение) и когато съмненията останат, данните се предават на ООН, поясни Борел. По неговите думи намеса от европейските военноморски сили не е позволена, ако няма нарушение на международното морско право.

Върховният представител съобщи, че в следващите дни ЕС и НАТО може да се договорят за взаимодействие при налагането на ембаргото, удължено наскоро от ООН с още една година. Той уточни, че досега европейските военни са извършили 129 проверки на плавателни съдове недалеч от Либия, от които 100 са били свързани с оръжейното, а останалите - с петролното ембарго срещу африканската страна.