Египетският президент предупреди, че всеки опит на подкрепяните от Турция сили в Либия да атакуват стратегическия град Сирт ще доведе до пряка египетска военна намеса в конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Абдел Фатах ас Сиси заяви в телевизионен ефир, че Египет може да се намеси в Либия, за да защити западната си граница с богатата на петрол страна и да възстанови стабилността. Той добави, че Египет е готов да даде оръжия и да обучи либийските племена "да защитават страната си".

Сиси направи тези коментари, докато бе на посещение във военновъздушната база "Сиди Барани", намираща се недалеч от границата с Либия.

Либийските бойци, съюзени с базираното в Триполи правителство, предприеха по-рано този месец настъпление към Сирт, входна врата към петролните находища в южната част на Либия.

Либия е разделена между две съперничещи си правителства, едно в източната и едно в западната част, всято от които е подкрепено от въоръжени групировки и чужди правителства.

Базираното в Западна Либия правителство е подкрепяно от Турция, а това в Източна Либия - от Египет.

Реклама след 7-ми параграф

Правителството на националното съгласие няма да участва в заседанието на Арабската лига, посветено на Либия

Либийското правителство на националното съгласие заяви, че няма да участва в следващото заседание на Арабската лига, посветено на конфликта в Либия, предаде Франс прес.

Либия "отклони предложението на Египет да проведе извънредно видеоконферентно заседание на съвета на Арабската лига идната седмица", заяви късно снощи във Фейсбук външното министерство на Правителството на националното единство.

Арабската лига съобщи по-рано, че скоро ще проведе виртуално заседание за конфликта между Правителството на националното единство и силите на маршал Халифа Хафтар в Либия.

Египет предложи прекратяване на огъня в Либия, след като силите на маршал Хафтар бяха изтласкани през последните седмици от Северозападна Либия, което ознаменува провала на тяхната офанзива срещу Триполи, която започна през април миналата година.

Правителството на националното единство и Турция изразиха скептицизма си по отношение на египетската инициатива, която разглеждат като начин да се спечели време за маршал Хафтар, който разполага с подкрепата още на Обединените арабски емирства и Русия.