Министър-председателят на Либия Абдел Хамид Дбейба отстрани временно от поста външен министър Наджла Мангуш, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана, след като Израел съобщи вчера, че миналата седмица Мангуш се е срещнала с израелския външен министър Ели Коен в Италия. Двете страни нямат официални дипломатически отношения.

Магнуш е "временно отстранена" и срещу нея е предприето "административно разследване", ръководено от комисия под председателството на министъра на правосъдието. Това съобщи правителството на Дбейба във "Фейсбук", предаде Франс прес.

Съобщението за срещата от израелска страна, в което се казва, че министрите са обсъдили възможно сътрудничество, предизвика малки протести в Либия, която не признава Израел.

Министерството на външните работи в Триполи отрече да е провеждана среща с представители на Израел и каза, че става дума за "неподготвен, случаен контакт по време на среща в министерството на външните работи на Италия". Според либийското ведомство не е имало никакви "обсъждания, споразумения или консултации". В съобщението се казва още, че министерството е категорично против нормализиране на отношенията с Израел.

От 2020 г. Израел нормализира връзките си с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан чрез т.нар. Авраамови споразумения, сключени с посредничеството на САЩ.

"Разговарях с външния министър за огромния потенциал на отношенията между двете страни, както и за значението на опазването на наследството на еврейска общност в Либия, което включва обновяване на синагогите и еврейските гробища в страната", отбеляза в изявление израелският топдипломат Ели Коен. Срещата между Ели Коен и Наджла Мангуш е била осъществена със съдействието на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни.

Либийската външна политика е затруднена от годините на конфликт и острите вътрешни разделения и борби за власт. Правителството на националното единство встъпи в длъжност в началото на 2021 г. с посредничеството на ООН, но легитимността му е оспорвана от базирания в Източна Либия парламент