Във видеообръщение по повод втората годишнина от отравянето на руския опозиционер Алексей Навални германският канцлер Олаф Шолц каза, че тази дата трябва да накара хората да се замислят за последиците от атаката, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Сега е моментът да помислим за това", заяви германският лидер.

Освен това той отбеляза, че войната на Москва срещу Украйна има последици също и за Русия. "Свободата и демокрацията вече са застрашени. Но свободата на изразяване е в още по-голяма опасност и в Русия много хора се страхуват да изразяват мнението си", допълни Шолц. "Ето защо е важно в тези дни да помислим за Навални", подчерта канцлерът.

Шолц нарече руския дисидент "смел мъж" и каза, че Навални застава зад принципи, които "разкриват добри перспективи пред много граждани на Русия".

През август 2020 г. Навални едва оцеля след опит за отравянето му с химическия агент "Новичок", за което той обвини руския президент Владимир Путин.

"Призоваваме Руската федерация да спазва ангажиментите си съгласно конвенциите за забрана на химическите оръжия и да разследва случая при пълна прозрачност без по-нататъшно забавяне, както и изцяло да сътрудничи на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)", каза още Шолц.