Руския опозиционер Алексей Навални е преместен в строго охраняван затвор, известен с това, че там затворниците се подлагат на изтезания в село Мелехово, Владимирска област, съобщи каналът в Телеграм ЧТД.

Затворниците в тази колония се оплакват от системни изтезания и сексуално насилие, стана известно преди време от разследване на сайта "Медиазона".

Преди това Ройтерс съобщи, че излежаващият присъда критик на Кремъл е бил преместен от затворническата колония, в която изтърпява наказанието си и в момента се намира на неизвестно място.

"Днес от колонията в Покров, Владимирска област, ни съобщиха, че Навални вече не е там, а е бил прехвърлен в колония със строг режим, но не уточниха в коя точно. Това е станало във връзка с влизането в сила на присъда по ново наказателно дело срещу нашия клиент", каза адвокатката на Навални Олга Михайлова, цитирана от ТАСС.

На 22 март Навални бе осъден на 9 години строг режим по обвинения в "измама" и "обида на съда".

През май политикът съобщи, че може да бъде преместен в наказателна колония в Мелехово: "Осъдени от строго охраняемата колония "Мелехово" пишат, че там ми готвят "затвор в затвора".