"Идентифицирахме 6 000 души, за които считаме, че имат съществен принос за войната. Това са хора, които със своите преки и косвени действия направиха тази война възможна - те са ключови служители на Путин, ключови пропагандисти или ключови корупционери, които подкрепят войната и подстрекават към война". Това заяви дясната ръка на Навални Леонид Волков в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"Тези хора са отговорни за настоящата ужасна ситуация, за ужасната война и ние искаме на първо място те да усетят страданието. Искаме те да бъдат санкционирани, да не могат да влизат в Европа, да изгубят активите си в Европа. Но освен това, ние смятаме, че наложените им санкции вероятно ще допринесат за появата на повече пукнатини в кръга на Путин. Защото за първи път нашето предложение включва не само върхушката, но и средните нива - заместник министри, областни управители, хора от управлението и средния ешалон в държавните агенции. За тях къщата им в България или вилата им във Франция, или хижата им в Латвия са не само начин за укриване на парите, които са откраднали, но и техния пенсионен план. Това е целият им живот. Те вероятно са откраднали няколко милиона евро и са ги вложили в някакъв недвижим имот. Реалният шанс те да не могат повече да пътуват и да се възползват от парите си за пенсия - може да повлияе на преценките им, може да повлияе на подхода им", допълни той.

"Вътрешният кръг на Путин се състои от най-близките му приятели, които са учили и са работили заедно с него. Всички те са около 70-годишни, но средният ешалон в управлението на Путин са много по-млади хора. Те трябва да мислят за живота си след Путин, те трябва да знаят", категоричен е Волков.

Попитан какви постове заемат те днес, той отговори: "Ключови позиции в армията, в пропагандата, в системата за масови репресии. Разбира се, в системата на корупцията. Тези хора вече са започнали да мислят какво ще е тяхното бъдеще след Путин. Дали те ще бъдат считани за военнопрестъпници или за хора, които нямат нищо общо с този режим. Мнозина от тях ще направят всичко възможно, за да избегнат включването им в списъка със санкционираните. Те ще подадат оставки, публично ще осъдят войната, ще напуснат страната. Това ще направи руския режим по-малко ефикасен и по-слабо успешен."

Той подчерта, че има около 1100 руски граждани общо във всички списъци на санкционираните.

"Говорим за различни списъци - европейските списъци по закона "Магнитски", украинските списъци, свързани с войната, има американски списък "Магнитски", канадски, украински, британски, австралийски, японски, новозеландски. Те донякъде се припокриват, но имат и различия. Така че, като цяло има около 1 100 души", поясни той.

"Путин разполага с огромна, но подценявана мрежа на влияние в Европа. Герхард Шрьодер и Карин Кнайсел са само два много явни примера, но има още много. Путин има нещо като истинска колекция от членове и бивши членове на европейски правителства, които обслужват неговите държавни компании като Франсоа Фийон. Бившият френски министър-председател е член на Управителния съвет на "Зарубежнефт". Сред останалите има и един бивш министър-председател на Финландия. Освен това, има много други членове на Европейския парламент, членове на национални парламенти, които явно получават заплати от Путин. Хората, които през 2014 посетиха Крим и после усилено се потрудиха да обяснят на Запада, че референдумът, оправдаващ анексирането на Крим, е бил перфектен и наистина демократично проведен. Да, наистина мрежата на влияние на Путин на Запад трябва да бъде внимателно разтурена и това е отделен голям проект", коментира още Леонид Волков.