САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите. Това заяви съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, информираха турските медии, цитирани от БТА.

Болтън направи това изявление в Израел, където е на посещение. По думите на американския съветник разговорите с израелската страна включват и въпроси, свързани със ситуацията в Турция, както и актуалния проблем за изтеглянето на американските сили от Сирия.

Болтън заяви още, че докато не се постигне пълна координация между Анкара и Вашингтон по критичния въпрос за операциите на турската армия в Сирия, САЩ няма да изтеглят войските си от тази страна. Както и че САЩ са против операциие на турската армия в Сирия, насочени срещу кюрдите.

"САЩ искат да се изтеглят от Сирия, но преди всичко трябва да се постигне защита за американските войници в етапа на изтеглянето. Целта на Тръмп е унищожаване на Даеш.Но докато не постигнем споразумение с Анкара за защита на кюрдите, американските войници няма да напуснат Сирия", посочи той.

След Израел Джон Болтън пристига в Анкара, където ще разговаря с президента Реджеп Ердоган.

Изявлението на американския съветник по националната сигурност, направено в Израел, се тълкува от турските медии като "вероятно нова криза, която се задава между Анкара и Вашингтон".

САЩ поставят нови условия пред Анкара,които включват защита на кюрдите,за да изтеглят войските си от Сирия, посочват медиите.

Медиите припомнят и предишно изявление на Джон Болтън, в което бе обвинил сирийския режим в употреба на химическо оръжие и бе заплашил Башар ал Асад, че в отговор САЩ ще предприемат въздушна атака срещу Сирия.