Турски официални лица ще предложат на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън страната му да прехвърли американските военни бази в Сирия на турската страна или да ги унищожи. Това пише днес в. "Хюриет", цитиран от ТАСС и БТА. Според вестника, Турция не приема прехвърлянето на 22 военни обекта в ръцете на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия след изтеглянето на американските войски от страната.

"Дайте ги или ги унищожете", гласи заглавието днес на в. "Хюриет", който визира военните бази на САЩ в Сирия. Високопоставен турски представител заяви пред Ройтерс миналата седмица, че Вашингтон трябва да разреши на Турция да ползва базите му в Сирия. 

Болтън е на двудневно посещение в Турция, той разговаря с официалния представител на турския президент Ибрахим Калън. Планирано бе след преговорите в столицата да се проведе пресконференция, но тя бе отменена. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Гарет Марки само отбеляза, че Болтън и Калън са имали продуктивен разговор повече от 2 часа разговор и че двамата са набелязали някои допълнителни теми за обсъждане.

Това става няколко дни, след като Болтън постави като условие за изтеглянето на САЩ от Сирия постигането на споразумение с Турция за защита на СЗН - съюзник на Вашингтон в борбата срещу "Ислямска държава", но смятани от Анкара за терористична групировка.

Болтън изглежда ще отпътува от Турция без да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган, макар че през уикенда американски представител каза, че двамата се очаква да проведат разговор за съдбата на кюрдските бойци в Сирия, съобщи АП.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли американските войски от Сирия, като обяви успешния финал на мисията им да разгромят "Ислямска държава". Това решение доведе до оставката на американския министър на отбраната Джеймс Матис.

Турският президент междувременно нарече "огромна лъжа" борбата на СЗН срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде Ройтерс. Ердоган говори днес в Анкара пред депутати от своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Изказването му, в което той подчерта, че Анкара не би могла да направи никакъв компромис по въпроса за кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), идва в момент, когато съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън е на посещение в турската столица за разговори, посветени на изтеглянето на САЩ от Сирия.

На снимката: Боец от кюрдските Сили за защита на народа в Манбидж