Очаква се Йенс Столтенберг да бъде поканен да остане генерален секретар на НАТО още една година, тъй като Алиансът се затруднява да избере негов заместник преди срещата на върха в Литва в средата на юли тази година, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от представител на САЩ и анонимен запознат източник.

Столтенберг е прекарал девет години на този пост и се очаква да се оттегли в края на септември. Норвежкият генерален секретар обаче се ползва с широка подкрепа в Алианса и продължава да бъде ефективен лидер, според запознатия източник, пожелал анонимност.

"Администрацията (на Байдън) се обединява около идеята Столтенберг да остане на поста си още една година", потвърдил е и американски служител, който също е пожелал анонимност. "В момента не изглежда в рамките на Алианса да има консенсус за неговия заместник", Изявленията цитира и БТА.

Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се увеличиха с наближаването на срещата на върха във Вилнюс, тъй като съюзниците се опасяват да покажат липса на единство на фона на водената от Русия война в Украйна.

Който и да заеме тази роля, ще бъде изправен пред двойното предизвикателство да запази единството на съюзниците в подкрепа на Украйна, като същевременно избягва всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО във война с Русия, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че би искал да получи тази работа. Но тъй като някои правителства настояват за първата жена генерален секретар на НАТО, датската премиерка Мете Фредериксен също се очертава като сериозен претендент. Тя се срещна с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец, преди Столтенберг да посети Белия дом тази седмица за разговори с Байдън.

Представители на САЩ смятат, че има редица различни кандидати и че Байдън има високо мнение за всички тях, включително за датската премиерка, съобщава източникът на Ройтерс. Байдън смята, че Столтенберг е свършил огромна работа в труден период, мнение, което се споделя от много други съюзници, добави той.

Самата датска премиерка Мете Фредериксен се обяви преди два дни за продължаване на на мандата на Йенс Столтенберг, като каза, че това би било "наистина добро решение".

Междувременно след края на двудневното заседание на министрите на отбраната от алианса в Брюксел вчера Столтенберг каза, че на юлската среща на върха във Вилнюс няма да се обсъжда покана към Украйна за присъединяване към алианса.

Във връзка с разширяването на Атлантическия пакт Столтенберг изрази мнението си, че Швеция може да се присъедини към НАТО до началото на Вилнюската среща. Съпротивата на Анкара обаче все още остава силна.