На срещата на военните министри от страните в НАТО във Вилнюс през юли те ще обсъдят обособяването на нова структура на силите на пакта. Това ще осигури над 300 000 войници в повишена готовност, както и значителни военновъздушни и военноморски сили, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг. Министрите ще утвърдят значително повишаване на националните цели за запаси от боеприпаси и ще обсъдят регионалните планове за готовност. По неговите думи се очаква одобрение също за разполагането във Великобритания на нов военноморски център за сигурност на критичната инфраструктура.

НАТО предвижда страните от алианса да придобият 155-милиметрови снаряди по съвместни обществени поръчки за 1,5 млрд. евро, съобщи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че това ще бъде един от въпросите пред министрите на отбраната на страните от НАТО, които се събират за среща в Брюксел утре и в петък, съобщи БТА.

По неговите думи целта е бързо да бъде запълнен недостигът в запасите на съюзниците, след като те осигуряват военна подкрепа на Украйна. Той уточни, че поръчките се очакват чрез агенция на НАТО. Столтенберг добави, че военните министри ще обсъдят нови планове за военно производство, чието утвърждаване се очаква на срещата на върха във Вилнюс през юли.

На срещата ще бъдат водени разговори за дългосрочна помощ за Украйна, с която страната да замени съветското военно оборудване с въоръжение западно производство. Генералният секретар изрази очакване това лято да започне подготовката на украинските пилоти за работа със западни изтребители. Според него това ще ускори доставката на западните машини за украинската страна.

Междувременно МО на Нидерландия съобщи, че в една от държавите, членки на НАТО в Източна Европа, ще бъде изграден учебен център, в който ще обучават украинските пилоти да летят на Ф-16, информира ТАСС.

Според Столтенберг пък срещата на пакта във Вилнюс трябва да излъчи посланието, че бъдещето на Украйна е в НАТО.

"Трябва да направим така, че когато войната приключи, да има гаранции за украинската сигурност, историята да не се повтори и Русия да не може да се превъоръжи и да предприеме ново нападение", заяви Столтенберг. Столтенберг заяви, че продължава да работи по въпроса, но все още не е сигурно, че до срещата в Литва ще отпаднат пречките пред приемането на Швеция в алианса. По въпроса по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви Швеция да няма големи очаквания от срещата във Вилнюс, докато не реши проблема с тероризма и с ПКК.

Рано да се каже дали предприетото от Украйна контранастъпление ще бъде повратна точка във войната, коментира още Столтенберг.

"Виждаме, че украинците напредват и колкото повече победи постигат, толкова по-силни ще бъдат на масата за преговори и ще бъде по-вероятно президентът Владимир Путин да осъзнае, че не може да победи на бойното поле и трябва да претоваря за справедлив мир. Никой не може да предскаже събитията на бойното поле", обобщи Столтенберг.

"Продължаваме да чуваме безотговорни изявления от Русия, свързани с ядрените оръжия. В последните месеци Москва прекрати участието си в договора "Нов СТАРТ" и реши да изпрати такова оръжие в Беларус. Не сме видели досега промени в руската готовност, които да изискват НАТО да предприеме действия", разкритикува той.