"Украйна има право да се отбранява срещу руското нападение, правото на самоотбрана е залегнало в Устава на ООН. Имаме правото да помогнем на Украйна да защити международните закони, това не прави НАТО или държавите от пакта част от конфликта". Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред журналисти при пристигането си за участие в заседанието на министрите на отбраната от ЕС в Брюксел, информира БТА.

"Ще обсъдим как още по-тясно да работим съвместно за увеличаване на възможностите за производство на боеприпаси. НАТО задава условията и поставя целите за съвместимост, преразглеждаме тези цели по отношение, например, на размера на използваните снаряди. Все повече страни от НАТО подписват договори за увеличаване на производството на боеприпаси. Трябва да избягваме появата на нови пречки между съюзниците в производството, за да можем да запълним запасите от боеприпаси и да продължим подкрепата за Украйна", добави той.

В последните месеци Украйна получи танкове, в последните седмици Великобритания достави на Киев далекобойни ракети и това води до промени на бойното поле.

"В последните дни научихме, че някои съюзници започват обучение на украински пилоти на съвременни западни изтребители. Това показва готовността ни да подкрепяме Украйна дългосрочно", посочи Столтенберг. По неговите думи решението за обучение на украински летци отваря пътя за доставката на изтребители за Украйна "в някакъв момент".

Столтенберг съобщи, че на предстоящото през юни заседание на министрите на отбраната от пакта в Брюксел ще бъдат поканени производители на военно оборудване от двете страни на Атлантика. Войната навлезе във фаза на изтощение и това повишава значението на въпросите за производството, снабдяването и поддръжката, обобщи генералният секретар.

Държавите от ЕС са доставили на Украйна в последните месеци 1300 ракети и 220 хиляди от предвидени един милион снаряда, съобщи и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел. Той отбеляза, че в общите поръчки за доставка на снаряди участват 24 от 27-те страни в ЕС. Искаме държавите от ЕС да доставят от запасите си, а след това, с увеличение на производството, запасите да бъдат възстановени, поясни Борел.

По неговите думи в ЕС има възможности за разгръщане на производството на боеприпаси в необходимите количества. Той призова Съветът на ЕС и Европейският парламент да одобрят предложението на Европейската комисия за осигуряване на средства за разширяване на производствените мощности.

Надявам се тази седмица да бъдат преодолени препятствията пред изплащането на следващите суми за общата военна помощ за Украйна, заяви Борел. Той уточни, че днес все още в Съвета на ЕС не е било постигнато единодушие, но е имало значително мнозинство.