Досега не сме забелязали такова разположение на ядрени сили, което да изисква промяна на разположението на нашите, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на отбраната от пакта в Брюкселв отговор на въпрос за обявеното намерение на Русия да разположи ядрени оръжия в Беларус.

Той обаче заяви, че Русия инвестира огромни средства в нови ядрени оръжия, които разполага близо до границите с НАТО, в т.ч. и в Далечния север и увери, че Пактът винаги е давал отговор на това и ще продължи да го прави.

Ядрена война не може да бъде спечелена, затова не трябва да бъде предприемана, предупреди Столтенберг и определи руските изявления, свързани с ядрени оръжия като безотговорни и опасни.

По повод поисканите западни изтребители от Украйна, генералният секретар на НАТО, заяви, че е рано е да се каже кога ще бъдат взети решенията за предоставяне им.

Виждаме, че Украйна предприе контранастъпление, наблюдаваме ожесточени битки и отвоюване на украинска земя. Това показва, че подкрепата от съюзниците води до резултати на бойното поле, обобщи той. Столтенберг отбеляза, че на срещата на военните министри от НАТО ще бъде обсъдено продължаването на помощта за силите на Киев и увеличаването на производството на боеприпаси.

Не забелязваме признаци, че Русия се подготвя за мир и преговори. Колкото по-успешно е контранастъплението, толкова по-вероятно е руският президент Владимир Путин някога да осъзнае, че не може да спечели на бойното поле и трябва да преговаря. Постигането на справедлив и траен мир изисква предоставянето на помощ на Украйна, добави генералният секретар.

Днешната среща на военните министри в пакта е последният форум високо равнище преди годишната среща на върха, която ще се състои следващия месец във Вилнюс.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников ще се присъедини към колегите си от натовските страни в рамките на заседание на т. нар. Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. В днешните разговори ще се включат и държави, които не са членки на НАТО.

Очаква се днес министрите да дискутират въпроса как да се задълбочат връзките между алианса и Украйна, а утре да обсъдят нови планове за регионална отбрана. По-рано украинският президент Володимир Зеленски отново призова за бързото присъединяване на Украйна към НАТО, подчертавайки, че това ще направи Алианса по-силен.

Междувременно стана ясно, че Норвегия и Дания са се договориха да дарят допълнително 9000 артилерийски снаряда на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на норвежкото министерство на отбраната.

Норвегия ще предостави снарядите, а Дания ще осигури взриватели и горивни заряди, се казва в изявлението на норвежкото ведомство.

Според изявлението Норвегия предоставя също и 7000 снаряда от собствените си запаси, които вече са изпратени в Украйна.

Артилерийските снаряди могат да се използват за няколко вида артилерия, включително за гаубици тип М109, дарени по-рано от Норвегия. Боеприпасите ще бъдат заменени чрез закупуване на нови боеприпаси.