Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди днес, че засега няма необходимото единодушие сред държавите в ЕС за започване на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана в следващите дни. Предвижда се Съветът на ЕС да обсъди на 18 юни въпроса на заседание в Люксембург.

Не искам да предричам решенията, но направихте всичко, което се очакваше от Вас, обърна се Туск към македонския президент Стево Пендаровски в съвместно изявление пред медиите. Държавата Ви даде всички правилни сигнали на страна кандидат за присъединяване към ЕС. Не всички държави от ЕС са готови за решение в следващите дни. Вярвам, че има само едно решение - за начало на преговорите със Скопие и Тирана, както препоръча Европейската комисия. Въпросът не е дали, а кога. Предпазлив съм, защото постигането на единодушие отнема повече време, отколкото би ми се искало, обобщи Туск.

По неговите думи споразуменията на Северна Македония с България и Гърция са исторически и служат за пример. Няма съмнение, че мястото на Вашата страна и на целия регион е в ЕС, добави той.

Македонските граждани заслужават възможност да изградят честно европейско общество, заяви президентът Пендаровски. Той определи доклада на ЕК с препоръката за начало на присъединителни преговори като "най-добрия досега" и отбеляза, че комисията не е поставяла допълнителни условия. Бяхме посочени като светъл пример за региона. Споразуменията с Атина и София премахнаха пречките пред нас. Имаме слабости и ни остава още много работа. Постигаме повече, когато пред нас стоят ясни задачи, а за решаването им най-доброто средство е преговорният процес, добави македонският държавен глава.

След среща с "другия кандидат" - албанския премиер Еди Рама на 11 юни, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер потвърди, че все още има държави в Общността, които по вътрешнополитически причини се въздържат да подкрепят началото на преговорите на предстоящото следващата седмица заседание на Съвета на ЕС. Според ЕК обективната оценка сочи, че Албания е готова да започне преговори, заяви Юнкер.

Кои са твърдо "за"

Във вторник, 11 юни, външните министри на 13 страни членки на ЕС настояха в съвместна декларация за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани. Тринайсетте министри - на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия, призоваха за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г.

Съвместното изявление отбелязва значението на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани като основен инструмент за постигане на устойчива стабилност, мир и просперитет, съобщи българското МВнР. Започването на преговори ще позволи на тези две страни (Албания и Северна Македония) да се съсредоточат повече върху така необходимите реформи, а на ЕС ще бъде предоставен ценен инструмент да следи индивидуално техния напредък, заявяват 13-те.

Няма "План Б" на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, категорични са 13-имата министри и призовават ЕС за "смели" и "значими" решения по въпроса.

Това изявление доказва, че двете страни ще вървят в пакет - за започване на преговорите и евентуално (някога) за приемането им. Самият Юнкер каза: не трябва да се очаква Албания и Северна Македония да бъдат разделени в процеса на присъединяване към ЕС.

Кои са против

Агенция МИА, съобщи наскоро като се позова на дипломатически източници в Брюксел, че за разлика от миналата година главна пречка за започването на преговори тази година е Германия, а не Франция, като Париж е готов да склони на дата през юни или юли.

Френският президент Еманюел Макрон досега винаги е подкрепял позицията, че ЕС не трябва да се разширява повече, докато не се задълбочи процесът на вътрешна интеграция в ЕС и не започнат реформи (по думите му) "на нашата Европа". През миналата година той няколко пъти каза, че не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но и не иска една Европа, която функционира трудно с 28 членове, а утре с 27 страни членки, изведнъж да се окаже с 30 или 32 държави при същите правила.

Дата за преговори насред криза

ЕС хвали Северна Македония за възстановеното разделение на властите, така че да бъдат укрепени демокрацията и върховенството на закона. Страните членки хвалят страната и за двустранните договори с България и Гърция. Правителството на Северна Македония е приветствано също за приобщаващата политика по отношение на гражданското общество и подобряването на междуетническите отношения.

На 11 юни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че е настъпил часът за началото на преговори с Тирана, след като албанските власти са предприели поисканите от тях стъпки съобразно волята на хората. Той определи стореното от Албания като "забележителен напредък".

В същото време обаче в Албания изпадна в политическа криза, което даде повод Юнкер да предупреди вчера (пред Еди Рама) Албания да не отлага насрочените за 30 юни местни избори, за да не възпрепятства очакваното начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Хората не трябва да бъдат лишавани от възможността да упражнят демократичните си права. Не желая да се намесвам, но трябва да има избори, иначе поемането на страната в европейска посока ще бъде отложено, изтъкна председателят на ЕК по повод намерението на албанския президент Илир Мета да отмени изборите след месеци на протести срещу правителството.