Кандидатът за президент на Северна Македония, подкрепен от управляващата левоцентристка коалиция, Стево Пендаровски печели втория тур на изборите, произведени в неделя с 51,66 процента от гласовете, предадоха информационните агенции.

56-годишният Пендаровски е бивш съветник по националната сигурност на двама президенти и доскоро национален координатор по подготовката на страната за членство в НАТО. Той участва за втори път като кандидат за президентския пост, след като през 2014 г. бе победен от досегашния държавен глава Георге Иванов.

Пендаровски се яви на изборите като общ кандидат на управляващите социалдемократи и по-малкия коалиционен партньор в правителството - етническия албански Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Неговата кандидатура бе подкрепена също от 29 по-малки политически партии.

Стево Пендаровски е силен защитник на сделката за името с Гърция. Според него тя открива пред Северна Македония пътя към членство в НАТО и ЕС.

Неговият лозунг "Напред заедно" отразява главната платформа на кампанията му за единство. Пендаровски превърна членството в НАТО и ЕС в ключова стратегическа цел, като заяви, че те ще донесат повече чуждестранни инвестиции, ще осигурят работни места и по-високи заплати и ще предотвратят напускането на страната от младите хора.

Кой е Стево Пендаровски

Стево Пендаровски е роден на 3 април 1963 г. в Скопие. През 1987 г. е завършил Института по политика, право и социологически изследвания на Университета "Кирил и Методий" в Скопие. Пендаровски е професор по право. Автор е на няколко книги и на изследователски работи в сферата на международните отношения, националната сигурност, геополитиката, външната политика на САЩ и ЕС, и други.

Владее английски, сръбски и хърватски език.

В младежките си години е свирил на китара в рок група и се е занимавал с баскетбол.

Съпругата на Пендаровски - Елизабета Георгиевска, е професор в Стоматологичния факултет на Университета "Кирил и Методий" в Скопие. Двамата имат син - Огнян.

Заев: Избрахме европейски държавен глава

Северна Македония избра европейски президент, заяви премиерът Зоран Заев на пресконференция в централата на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), предаде агенция МИА.

"Имахме успешни и демократични избори, сега страната има европейски държавен глава. Стево Пендаровски е народният президент. С два кристално чисти изборни кръга доказахме, че Северна Македония има демократичен капацитет, че страната е подготвена за Европа", заяви премиерът Зоран Заев.

"Спечелиха гражданите и републиката. От днес никой не може да застане на нашия път към прогреса и просперитета. Резултатът от днешните избори доказва, че сме се насочили към НАТО и ЕС. Вървим напред заедно. Пендаровски е нашият, вашият, моят президент, твоят и на всички", каза Заев на пресконференцията.

Премиерът на Северна Македония заяви, че мястото на страната е в ЕС и НАТО. По думите му деструктивната политика на разделение е била победена.

Напредъкът на Северна Македония ще бъде движеща сила и за напредъка на региона, а също и на Европа, посочи още Зоран Заев.

Председателят на Държавната избирателна комисия Оливер Дерковски съобщи, че според предварителните резултати Стево Пендаровски е получил 51,83 процента от гласовете, а опонентът му Гордана Силяновска-Давкова - 44,57 процента.

Опозицията обеща "политически ад" за управляващите

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви тази вечер, че вторият тур от президентските избори е бил белязан от злоупотреби, шантаж, заплахи, натиск и подкупи, предаде агенция МИА. "Аз казах, че Гордана Силяновска-Давкова може да загуби на 5 май само чрез фалшификация или изборна измама и това се случи", заяви Мицкоски.

Той каза, че ВМРО-ДПМНЕ е спечелила в повечето градове на страната. "Ако парламентарните избори бяха днес, ВМРО-ДПМНЕ щеше да спечели най-много депутатски места. ВМРО-ДПМНЕ отново е най-голямата политическа сила в Македония", заяви опозиционният лидер.

(...) тези власти знаят, че вече са в миналото и че ще паднат. Македония и нейният народ, ВМРО-ДПМНЕ и нейната коалиция ще го направят. Ние ще ги победим заедно с народа", заяви Мицкоски и обеща "политически ад" за Зоран Заев и Стево Пендаровски.

Задават се преговори за членство в ЕС

Европейският комисар за разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан поздрави Стево Пендаровски за победата на президентските избори в Северна Македония, предаде агенция МИА от Брюксел.

В съобщение в Туитър Хан посочи, че Северна Македония може да разчита на подкрепата на ЕС.

"Очаквам с нетърпение да продължим сътрудничеството по дневния ред на европейските реформи с оглед на заключенията на Съвета (на ЕС) от миналата година, които откриват пътя за започване на преговори по присъединяване през юни 2019 г.", написа Йоханес Хан в Туитър.