Вчера дадохме препоръки на комисията на София и Скопие по историческите въпроси, като наблегнахме на Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание. Аз много пъти съм казвала, че ние не искаме да правим компромис с истината. Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин. Това заяви пред bTV външният министър Екатерина Захариева.

По думите й, едно от най-големите предателства към България, извършено от Българската комунистическа партия, е отказът да признаят македонците за българи - под натиска на Сталин и Тито, които не са искали голяма балканска държава. Захариева обясни, че на 7 октомври под натиск на Сталин, Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие. 

"Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи дори не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш. Те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г. За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години", добави Захариева.

Външният министър коментира, че затова фокусът е върху учебниците, защото докато в Северна Македония продължават да възпитават учениците си във фалшив национализъм, нищо няма да се промени.

"Въпросът е да започне промяна в манталитета", каза още тя.

Екатерина Захариева допълни, че за изминалите 30 години не е имало такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години. Тя посочи, че преговорите са трудни, но вижда промяна в отношенията.