Време е да се завърши историческият проект за обединението на Европа с интеграцията на Западните Балкани, написа днес в Туитър еврокомисарят по разширението на ЕС Йоханес Хан, съобщи агенция МИА.

"Тази визия се сбъдна и сега е време да погледнем напред и да завършим историческия проект за европейското обединение чрез интеграцията на Западните Балкани. Сигурен съм, че със съвместни усилия това ще бъде една история на успеха и за двете страни! Европейски съюз - Западни Балкани: по-силни заедно!", написа Хан на 15-ата годишнина от първата вълна на разширение на ЕС, при която 10 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа се присъединиха към ЕС.

"Днес ние честваме 15 години от разширението на ЕС, един амбициозен проект, основан на съвместни усилия и на обща визия: да обединим отново европейския континент и да съхраним мира, благоденствието и сигурността на всички граждани на ЕС", пише еврокомисарят.

Пред журналисти в Скопие премиерът на Северна Македония Зоран Заев повтори, че очаква положително решение за начало на присъединителни преговори с ЕС през това лято, през юни или юли. Той каза, че страната е изпълнила всичките четири поставени условия за това. Заев обаче отбеляза, че в допълнение към Преспанския договор и реформите трябва да бъде постигнат по-голям консенсус в парламента относно закона за държавната прокуратура.