Един човек е убит, а няколко са ранени по последни данни при стрелба в трамвай в холандския град Утрехт. Първоначално беше съобщено само за пострадали. Засега обаче няма данни колко са те, знае се само, че е възможно жертвите да се окажат повече.

Полицията не изключва стрелбата да е с терористичен мотив.

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че е силно разтревожен от случилото се и че ще бъде свикано кризисно заседание. В сградата на правителството в Хага са засилени мерките за сигурност, съобщи холандското радио.

Снимка: AP/БТА

"Става въпрос за инцидент със стрелба. Няколко медицински хеликоптери са били разположени за оказване на помощ", се казва в съобщение на местната полиция в Туитър.

Площадът и трамвайната спирка близо до центъра на града са отцепени от полицията. На местопроизшествието са изпратени линейки и служители на антитерористичното подразделение.

Според вестник "Телеграф" неизвестен мъж открил стрелба в трамвая около 10,45 ч.

"Започна да гърми като побеснял", разказа очевидец.

"Бях на светофара на площада близо до трамвайната спирка, когато видях жена да лежи на земята. Тя викаше: "Нищо не съм направила", допълни друг свидетел.

Снимка: AP/БТА

Местни медии допълват, че след това нападателят е слязъл от него. Най-вероятно той е успял да избяга с кола и все още се издирва.

Има и противоречиви информации, според които няколко мъже са побегнали от спирката. Затова не се изключва стрелците да са повече от един. По-късно е имало стрелба и в други райони в града.

Утрехт се намира в Централна Холандия, на около 50 км югоизточно от Амстердам. След инцидента днес трамваите в града са спрени, а полицията посъветва да бъдат затворени вратите на училищата.

Към 13:30 ч. българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани при инцидента в град Утрехт, Холандия, при който неизвестен, засега, извършител откри стрелба в трамвай, съобщава от българското МВнР на страницата си във Фейсбук.

Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията. В провинция Утрехт е въведена най-високата степен на заплаха 5, като до момента в цялата страната е важала степен 4. Военната полиция обаче затегна мерките за сигурност около летищата и най-важните обекти.