Британското правителство ще поиска утре ново гласуване на сделката на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит само ако е сигурно, че разделената Камара на общините ще я подкрепи при трети опит. Това съобщи външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс и БТА.

В отговор на въпрос дали ще има ново гласуване, Хънт, който е в Брюксел за разговори с колегите си от ЕС, каза пред журналисти: "Надяваме се да има. Но трябва да сме сигурни, че ще имаме нужната бройка".

"Рискът от излизане без сделка, поне що се отнася до британския парламент, избледня, но рискът от парализа на Брекзит не е", каза външният министър.

Според британския първи дипломат има известни признаци, че сделката на Мей ще бъде прокарана.

Подкрепящ Брекзит британски депутат обаче каза, че много хора в парламента все още са против сделката на Мей за напускане на ЕС и че несъгласието им не е само към предпазния механизъм за ирландската граница.

"Това е много лошо споразумение", каза депутатът Джон Редууд по радио Би Би Си. - "Твърде много хора споделят моята загриженост, че нямаме нужда от този вид обвързващ договор. Става дума за много хора и те не са само от ERG (The European Research Group/Европейската изследователска група, включваща депутати консерватори, които са срещу членство в ЕС), които са особено силно се стремят да издействат правилния Брекзит".

Междувременно германският външен министър Хайко Маас заяви, че си струва да се даде още време за постигане на споразумение с Великобритания за излизането й от Европейския съюз, макар че по-дълго отлагане на Брекзит ще бъде трудно, съобщи Ройтерс.

"Преди да стигнем до твърд Брекзит, си струва да направим още един опит (за преговори)Струва си да се даде още време за постигане

на споразумение

, вместо само да спорим какво означава твърд Брекзит, особено колко вреди ще има" и за Великобритания, и за ЕС, заяви Маас преди среща на външните министри от съюза в Брюксел.

В отговор на въпрос дали Брекзит може да бъде удължен след изборите за Европейски парламент през май, германският външен министър заяви: "Колкото повече се отлага срокът, толкова по-трудно ще става".

"Ние трябва да знаем какво искат британците, какви са сроковете, в какво е причината, как всичко ще става, каква е целта", добави той, цитиран от ТАСС, и отбеляза, че всичко това ще бъде обсъдено на днешното заседание на Съвета на ЕС "Външни отношения".