Новият премиер на Косово Авдулах Хоти пое днес поста премиер и веднага свика първото заседание на кабинета, съобщава "Газета експрес". Длъжността му бе предадена от секретаря Фитим Красничи, въпреки че по протокол трябваше да го направи Курти. Досегашният премиер Албин Курти обаче отказа да го направи с аргумента, че Хоти го е уволнил.

Хоти, като първи вицепремиер в досегашното правителство, бе сменен от Курти веднага след като бе гласувано недоверие на неговото правителство в сряда.

Първата официална среща на новия премиер бе определена с министъра на здравеопазването.

Парламентът на Косово гласува в сряда нов премиер, който да ръководи нестабилно коалиционно правителство, което ще наследи икономическото въздействие от пандемията на коронавирус и забавените преговори за нормализиране със съседна Сърбия.

Тачи призова Курти да сдаде поста, той отказа

"Новото правителство начело с Авдулах Хоти от Демократичния съюз на Косово е безполезно, ще продължа борбата и много скоро ще се върна в изпълнителната власт", заяви лидерът на Самоопределение и досегашен премиер на Косово Албин Курти, цитиран от прищинският вестник "Коха". Курти заяви и че няма да приеме да предаде поста с участието на някой, който го е уволнил, докато е бил премиер.

След вота президентът Хашим Тачи призова Курти колкото е възможно по-скоро да предаде поста на новоизбрания премиер Хоти, предаде Танюг. Тачи призова Курти да се откаже да "узурпира поста" и възможно най-бързо да освободи кабинета за новия премиер.

Президентът поиска от Курти да не прави проблеми и предупреди, че блокирането на работата на новото правителство не прави чест нито на Курти, нито на неговата партия, нито на Косово, нито на демокрацията.

От жизненоважно значение е това, че престъпното, по думите му, деяние на Курти е получило директен и адекватен отговор чрез легитимните институции и сега е време Курти да се върне в къщи. Тачи каза това на пресконференция снощи в сградата на парламента, когато демонстранти, протестиращи срещу правителството на Хоти, се опитаха да влязат в сградата, но опитът им бе предотвратен.

Председателката на косовския парламент Вьоса Османи от Демократичния съюз на Косово зае страната на Албин Курти и Самоопределение.

Косово върна бившите военни командири на власт с обещание за сделка със Сърбия

Два месеца след вот на недоверие, свалил първия от години премиер извън елита на бившите бойни командири, Авдула Хоти от втората най-голяма партия, Демократичната лига на Косово, поеме властта след гласуване в парламента.

Хоти обеща да нормализира отношенията със Сърбия така, че 12 години след обявената независимост Прищина да има място в ООН. Мнозинството, което получи кабинетът му - с основна роля на партията му и подкрепен от управлявали допреди няколко месеца формации като тази на бившия премиер Рамуш Харадинай - бе едва 61 от 120 депутати.

Подобно на предшественика си Албин Курти - свален с вот на недоверие от ДЛК, дотогава негов коалиционен партньор - той обеща политика на "реципрочност в признаването" между Прищина и Белград. Хоти увери, че Прищина "няма да позволи никаква промяна на границите или размяна на територии" със Сърбия, каквато спорна сделка бе обсъждана преди две години.

Курти бе твърдо против сделката, както и управлявалия преди него (и подал оставка заради призовка от Хага) Рамуш Харадинай. Не така мисли обаче президентът Хашим Тачи, който номинира Хоти след свалянето на Курти.

Новото правителство е факт дни след като конституционният съд на страната реши, че след вот на недоверие е нужен кабинет и номинацията е правилната стъпка вместо избори. Нови избори искаше "Самоопределение" на Курти (чийто вицепремиер от ЛДК бе Хоти) и затова не номинира нов министър-председател след вота в парламента.

Спорът между "Самоопределение" и ЛДК се задълбочи около разногласията за справянето с коронавируса. Той обаче се изостри още повече заради решение на Курти да обвърже премахване на въведени от Харадинай 100-процентови митнически тарифи за стоки от Сърбия с няколко условия. И ЛДК, и посолството на Съединените щати се обявиха категорично против условията.

В резултат Курти настоява, че специалният пратеник на САЩ за Сърбия и Косово Ричард Гренел на практика го е свалил от поста, тъй като Вашингтон подкрепя сделка, потенциално включваща размяна на територии.

Вчерашният вот показва разделение в ЛДК - председателят на парламента Вьоса Османи заяви, че кабинетът на нейния съпартиец не представлява интересите на гражданите на Косово, щом се ползва с подкрепата на Тачи и на зависимата от Белград етническа сръбска организация "Сръбска листа" (партията на Курти обаче сформира кабинета си тъкмо с двама членове на "Сръбска листа", за да изпълни задължението по конституция за етнически плурализъм в правителството).

Вьоса Османи отказа да председателства вчера заседанието на парламента, на което бе избрано новото правителство на Косово и това бе възприето от обществеността като заемане на страната на движението Самоопределение, предаде Танюг. Вместо Османи, заседанието бе председателствано от заместника й Куйтим Шаля.

По-рано Вьоса Османи гласува против исканото недоверие на правителството на лидера на Самоопределение Албин Курти, макар гласуването да се състоя тъкмо по предложение на ДСК, чийто член и заместник председател е Османи.

Председателят на ДСК Иса Мустафа обяви, че партийните органи много скоро ще се произнесат за поведението на Вьоса Османи и ще бъде взето решение в съответствие с устава на ДСК. "Това не е въпрос, който може да се пренебрегне, а поведението й не съответства на предвиденото в устава на ДСК за всеки негов член", заяви Иса Мустафа и изрази увереност, че много скоро ще бъде взето решение за поведението на Вьоса Османи.

Депутат от 2011 г., Вьоса Османи, която е следвала в САЩ, е първата жена председател на косовския парламент. Кандидат за преизбирането си в парламента през 2017 г., Вьоса Османи бе включена чак на 81-во място в листата на своята партия, но това не й попречи да спечели втория най-добър резултат в ДСК.

Председателката на косовския парламент Вьоса Османи от Демократичния съюз на Косово зае страната на Албин Курти и Самоопределение.

Тачи няма да сътрудничи с пратеника на ЕС за Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви днес, че няма да сътрудничи с пратеника на ЕС за диалога между Белград и Косово Мирослав Лайчак, защото Лайчак не признава независимостта на Косово, предаде Танюг.

"Надявам се на координация с новия премиер Авдулах Хоти. Ще изпълня ролята си, предвидена в конституцията и законите. Не ми е до срещи със сръбските лидери. Дадох да се разбере, че няма да отида на разговори в Брюксел, защото и Лайчак даде да се разбере, че не признава Косово", каза Тачи за местна телевизия.

"Лично казах на Лайчак - ще свършите добра работа само ако признаете Косово за независима и суверенна държава. Косово трябва първо да получи визова либерализация, за да си върне доверието в европейските институции", каза президентът.

По думите му досегашният премиер Албин Курти трябва да представи на новия премиер Авдулах Хоти доклад и да го информира за разговорите си през последните дни месеца с Лайчак и Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за общата външна политика и сигурността.