Полицията в Париж задържа най-малко 105 души по време на протестните акции, организирани в поредната събота на демонстрации на движението на "жълтите жилетки" и в навечерието на първата годишнина от първата му такава акция, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве, цитирана от ТАСС.

В протестните акции, прераснали в палежи и сблъсъци с полицията, са се включили стотици (съобщава се за 300) радикализирани демонстранти. Най-напрегната беше ситуацията на площад "Италия", където протестиращи подпалиха и преобърнаха дори коли и изпотрошиха стъкла на банка, хотел и търговски център.

Заради напрежението там силите на реда анулираха шествие, което трябваше да потегли от площада за центъра на града. В късния следобед площадът се изпразни от протестиращите и движението започна да се възстановява.

 

Радикални "жълти жилетки" взривиха площада

Френската полиция използва водно оръжие и сълзотворен газ в опит за разпръсне протестиращите на площад "Италия".

Индивиди с качулки и черни дрехи подпалиха контейнери за боклук, тротинетки, рекламни пана, мотопеди и дори коли. Две от колите, една от които на парижката община, даже бяха преобърнати. Пожарникари се намесваха на няколко пъти, за да потушат пламъците.

Протестиращите започнаха да замерят силите на реда с павета. Витрините на клон на банката Ейч Ес Би Си пък бяха изпотрошени. Търговски център, намиращ се наблизо, затвори врати още при първите прояви на насилие. Неговите витрини, както и тези на съседен хотел бяха също изпотрошени.

Хиляди полицаи и жандармеристи са мобилизирани да опазват реда през уикенда

Снимка: AP/БТА

До обяд силите на реда бяха задържали 41 души, като 11 от тях остават в предварителния арест. Според запознати източници след задържаните бил и Тиери Пол Валет, един от съоснователите на "жълтите жилетки".

По-рано през деня няколко десетки участници в протестите се опитаха да блокират парижко околовръстно шосе на северозапад от столицата. За няколко минути движението напълно бе спряно. След това полицията разгони протестиращите.

Една година протест

В Париж днес се провежда 53-ят общонационален ден на протест на движението "жълти жилетки". Преди година на 17-и ноември се състоя първата мащабна протестна акция на "жълтите жилетки". Тогава в протестите се включиха 282 000 души в цяла Франция. Първоначално протестите на жълтите жилетки бяха срещу повишаването на цената на автомобилното гориво. Сега списъкът с исканията на участниците включва не само социално-икономически, но и политически претенции към властите.

Парижката полиция вдигната на крак

Само в Париж за 53-ия протест бяха мобилизирани поне 2500 жандармеристи и полицаи от специализираните подразделения и няколко хиляди общински полицаи.

Министерството на вътрешните работи, както и в предишните месеци, отказва да съобщава каквито и да било цифри, за да не разкрива с това плановете си за противодействие на протестиращите. По данни на телевизионния канал, в Париж и района са спрени отпуските и почивните дни на всички полицаи, а към столицата се прехвърлят допълнителни сили от други региони.

Протестращ изритва флакон със сълзотворен газ по време на протеста в Париж на 16 ноември

Снимка: AP/БТА

Префектурата на полицията в Париж обяви, че в централната част на града се обособяват няколко зони, в които демонстрациите са категорично забранени. Това са районът на "Шанз елизе" и намиращия се в съседство Елисейски дворец, площад "Шарл де Гол", на който се намира Триумфалната арка, районите на Сената, Националното събрание, двореца Матиньон (резиденцията на премиера) и катедралата "Парижката Света Богородица".

Под специален режим на контрол минават площад "Трокадеро", разположен на отсрещния на Айфеловата кула бряг на Сена, както и районите на Венсенския и Булонския лес.