Сблъсъци избухнаха на няколко места в Париж днес между участници в протеста на "жълтите жилетки" и силите за сигурност, предаде ДПА. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Местни медии съобщават за масивно полицейско присъствие около централния булевард Шанз Елизе, където властите са забранили протестите. Около 1000 демонстранти се събрали в северозападните столични квартали, където избухнали сблъсъците. Друг протест е започнал край старата сграда на борсата в градския център.

Според полицията и следствените органи 256 души са задържани, като 134 от тях остават в ареста за разпити. На 90 души са наложени глоби на място.

Полицията разпространи в Туитър снимки на конфискувани вещи, включително ножове и един лък.

Това е първият опит за подновяване на протестите на "жълтите жилетки" след летния ваканционен сезон във Франция.

Протестиращи "жълтите жилетки" с предпазни маски срещу коронавирус бягат от сълзотвония газ в Париж

Снимка: AP/БТА

Властите в южния град Тулуза забраниха планиран протест на "жълтите жилетки", като се позоваха на опасния ръст на заболели от Ковид-19 в региона и на невъзможността да се спазват ограничителните мерки за хигиена и физическо дистанциране по време на демонстрациите.

Движението на "жълтите жилетки" започна като протест в провинцията срещу планираното в края на 2018 г. увеличение на акцизите върху горивата, а по-късно включи и по-широки социални искания и призиви за пряка демокрация, отбелязва ДПА.

Протестиращ в Париж носи качулката на Мариан, символ от френската революция през 1789 г.

Снимка: AP/БТА

През първите си месеци движението привлече хиляди протестиращи и често се стигаше до ожесточени улични сблъсъци със силите на реда, но през миналата година редиците на демонстрантите видимо оредяха.