Арменци и азербайджанци останаха глухи за новите призиви за примирие и през цялата нощ продължиха да се обстрелват през фронтовата линия в Нагорни Карабах - подкрепяна от Ереван азербайджанска сепаратистка област с преобладаващо арменско население, предаде Франс прес.

Главната прокуратура на Азербайджан съобщи днес за смъртта на 16 цивилни и 55 ранени от началото на ескалацията на напрежението в зоната на нагорнокарабахския конфликт, предаде ТАСС.

В съобщението на прокуратурата се казва още, че са нанесени щети на 163 жилищни сгради и 36 граждански обекти.

Тази нощ, след артилерийски обстрел от арменска страна по територията на град Тертер, близо до линията на съприкосновение, е загинал един цивилен азербайджанец, след като осколка от снаряд е попаднала в помещение на градската автогара, която е сериозно пострадала.

През нощта столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт, остана на тъмно, за да бъде възможно най-невидима за азербайджанските дронове, които в неделя нанесоха удари по града. В разположения на двайсетина километра от бойните действия Степанакерт през нощта се чуха две експлозии.

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон призоваха вчера за "пълно" прекратяване на сраженията в Карабах и заявиха, че са готови да положат още по-големи дипломатически усилия за разрешаване на конфликта, съобщиха от Кремъл и от Елисейския дворец, предаде АФП.

В телефонен разговор късно снощи двамата лидери призоваха страните в конфликта за пълно прекратяване на огъня, възможно най-скоро да намалят напрежението и да проявят максимална сдържаност, се казва в комюнике на руското президентство, цитирано от АФП.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри на 27 септември, когато в анклава избухнаха въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и е обявена мобилизация. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.

От Баку съобщиха, че са превзели няколко карабахски села и стратегически височини. Ереван опровергава тези съобщения и съобщава и за обстрел по територията на Армения, отбелязва ТАСС.

Двете страни взаимно се обвиняват в използване на наемници, по-конкретно от Близкия изток.

Министерството на отбраната на Армения на свой ред каза, че въоръжените сили на нагорнокарабахските сепаратисти са свалили три азербайджански военни хеликоптера.

Един от тях е бил поразен над линията на съприкосновение между страните в конфликта, но е паднал на територията на съседен Иран, заяви говорителка на арменското министерство на отбраната. Тя изрази съжаление по този повод и отбеляза, че инцидентът е бил неизбежен, тъй като бойните действия се водят много близо до иранската граница.

Твърденията на арменската страна бяха отхвърлени от говорител на азербайджанското министерство на отбраната.