Полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия се сдоби със собствено "министерство на щастието" в рамките на реформа в местните власти. Това съобщи днес в комюнике губернаторът на региона Владимир Солодов, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Официално новото ведомство ще се нарича Министерство на социалното благополучие и семейната политика, "но в съкратен вид става дума именно за щастието", посочи Солодов.

В Камчатка трябва да се отдалечим от представата за "министерство на огорчените и онеправданите", заяви той. Естествено ще се грижим за хората в тежко положение, но трябва да ги направим благополучни, щастливи, не само да се занимаваме с наболелите проблеми, подчерта губернаторът.

Камчатка е сред най-отдалечените от центъра региони на федерацията. Населението й достига едва 313 000 души и през последните години намалява.

Регионът все още не е далеч от дивото състояние, а преди разпадането на Съветския съюз бе затворен поради многото разположени там военни обекти. Днес обаче той се отваря за туристи.

Подобни "министерства на щастието" вече са създали някои страни като Обединените арабски емирства и Бутан, допълва АФП.